Petičná akcia na východnom Slovensku

Od štvrtka 25. októbra do pondelka 28. októbra sa v mestách Prešov, Vranov nad Topľou, Košice a Svidník uskutočnila petičná akcia na podporu ľudských práv nasledovníkov Falun Gongu, ktorí sú v Číne prenasledovaní komunistickým režimom.

Vo všetkých mestách prijali ľudia akciu veľmi dobre, podporili ju svojimi podpismi a zaujímali sa o prenasledovanie, ktorého sa komunistický režim dopúšťa v Číne.

Hoci vo štvrtok v Prešove zo začiatku praktizujúcich Falun Gongu skúšalo daždivé počasie, nenechali sa odradiť. Okoloidúci sa tiež nenechali odradiť a neváhali podpisovať petíciu aj pod dáždnikom. Počasie sa čoskoro umúdrilo a okoloidúci sa potom mohli pristavovať a sledovať cvičenia. Veľa ľudí si nás už pamätalo z našich predchádzajúcich akcii a pýtali sa, či sa situácie v Číne medzičasom zlepšila. Mohli sme len konštatovať, že práve vďaka takýmto informačným akciám si už komunistický režim nemôže dovoliť prenasledovať praktizujúcich Falun Gongu v takej veľkej miere, ale prenasledovanie žiaľ trvá dodnes.

Vo Vranove nad Topľou privítalo v piatok praktizujúcich nádherné slnečné počasie, ktoré vydržalo po celý deň. Vranovčania zvedavo pristupovali k cvičiacim a pýtali sa, prečo tu cvičia. Keď sa dozvedeli, že za tieto cvičenia sú ľudia v Číne prenasledovaní, neváhali pridať svoj podpis do petície na stolíku. Ľudia, ktorí sa pristavovali boli všetkých vekových kategórii, od malých detí po starších ľudí.

V sobotu v Košiciach navštívil akciu aj reportér z Košického Nového času, ktorý napísal aj krátky článok o prenasledovaní Falun Gongu a o sprievodnej akcii Siluety, na ktorej mohli okoloidúci obkresliť svoju siluetu na chodník na vyjadrenie súcitu s obeťami komunistického režimu. Staršia pani, ktorá sa pristavila pri jednej zo siluet si vzdychla: "Tú kriedu zmyje dážď. Mali by ste to nakresliť niečím trvanlivejším."

V Sabinove sa praktizujúci stretli s primátorom mesta, ktorý podporil petíciu žiadajúcu ukončenie prenasledovania a mučenia praktizujúcich Falun Gongu v Číne, a zaujímal sa o podrobnosti prenasledovania. Na záver zaželal praktizujúcim úspech v ich snahách o zastavenie prenasledovania. V meste sa k akcii pridali aj malí pomocníci, deti, ktoré sa zvedavo učili cvičenia, pomáhali rozdávať letáčiky a tiež nahovárali okoloidúcich, aby podporili petíciu. Bolo na nich vidieť, že to myslia z úprimného srdca a zo snahy pomôcť.

O veľkej podpore ľudí na východe Slovenska svedčí, že na petícii pribudlo za tieto štyri dni viac ako 1300 podpisov.

 

Prešov - cvičenia pútali pozornosť okoloidúcich a cvičiacich neodradil ani dážď
 
Vranov nad Topľou - ľudia podpisujú petíciu
 
Vranov nad Topľou - pri petícii sa z času na čas vytvoril rad
 
Košice - starší pán podpisuje petíciu
 
Košice - okoloidúci si čítajú informačné materiály
 
Košice - rozhovor s reportérom z Nového Času
 
Článok v Novom Čase o akcii v Košiciach
 
Sabinov - ľudia sa pristavujú a podpisujú petíciu
 
Sabinov - malé deti si skúšajú cvičenia