Falun Gong predstavený vo Veľkom Krtíši a v Rimavskej Sobote

V piatok 10. augusta praktizujúci Falun Gongu navštívili Veľký Krtíš. Veľa ľudí z Veľkého Krtíša bolo o akcii informovaných dopredu, lebo informácie o nej boli vyhlásené v miestnom rozhlase a boli aj na mestských internetových stránkach. Čoskoro potom, ako nasledovníci Falun Gongu rozložili informačné plagáty, ľudia začali pristupovať k petícii a podpisovať ju. Menšie deti sa ponúkli, že pomôžu s rozdávaním letáčikov, takže čoskoro bolo čoraz častejšie počuť z úst okoloidúcich: "Už to mám, ďakujem."

Deti prejavili záujem naučiť sa aj cvičenia, a neváhali sa ich učiť priamo na mieste akcie. Okoloidúci sa medzičasom pristavovali pri informačných plagátoch zobrazujúcich prenasledovanie Falun Gongu v Číne a pýtali sa, ako sa niečo také môže dnes diať. Často vyvstala aj otázka, či sa v krajine, kde sa dejú takéto zločiny, majú konať olympijské hry. Nesúhlas s prenasledovaním vyjadrilo vo Veľkom Krtíši asi 200 ľudí podpisom petície.

Novinár z miestneho vydania denníka Pravda sa prišiel na akciu pozrieť, odfotografovať si cvičiacich a poinformovať sa o výsledku týchto protestných akcií, ktoré sa na Slovensku konajú už štyri roky. Potom sa ponáhľal späť do redakcie, aby stihol materiály pripraviť do najbližšieho vydania.

V Rimavskej Sobote privítal v sobotu 10. augusta praktizujúcich hlúčik detí, ktoré už o akcii vedeli a chceli na znak podpory nechať obkresliť svoju siluety na zemi. Veľa turistov z Maďarska, ktorí si prišli pozrieť Rimavskú Sobotu, sa pristavovalo pri informačných materiáloch a pozorovali cvičiacich Falun Gongu.

Redaktorka z miestnych novín spravila rozhovor s praktizujúcim z Rimavskej Soboty a spravila si tiež zábery cvičení Falun Gongu. Počas dopoludňajších hodín pribudlo na petícii proti prenasledovaniu Falun Gongu v Číne približne 100 podpisov.

 

Veľký Krtíš - ľudia pri podpise petície
 
Veľký Krtíš - deti sa učia cvičenia
 
Rimavská Sobota - ľudia pri podpise petície
 
Rimavská Sobota - praktizujúci Falun Gongu pri rozhovore s novinárkou
 
Rimavská Sobota - okoloidúci nechal obkresliť svoju siluetu na chodník ako znak vyjadrenia holdu obetiam prenasledovania
 
Rimavská Sobota - ľudia sa prizerajú 2. cvičeniu a podpisujú petíciu