Bratislava: Už 8 rokov od začiatku prenasledovania Falun Gongu

V piatok 20. júla sa v Bratislave uskutočnila akcia zameraná na upovedomenie ľudí o prenasledovaní Falun Gongu v Číne. Akcia sa uskutočnila pri príležitosti 8. výročia začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne.

V Číne pred ôsmimi rokmi, ráno 20. júla 1999, začali štátom riadené médiá bombardovať národ nenávistnou propagandou voči Falun Gongu. Všetky správy v tlačených médiách a na rozhlasových či televíznych vlnách boli presýtené výmyslami a urážkami. V noci predtým sa uskutočnila blesková celonárodná vlna zatýkaní, v ktorej úrady zadržali všetkých praktizujúcich Falun Gongu, o ktorých si mysleli, že sú kľúčmi v "organizácii" Falun Gongu. Zo svojich skúseností z minulosti boli úrady presvedčené, že bez tých "kľúčových vodcov" sa "organizácia" Falun Gongu zrúti v zmätku a 100 miliónov praktizujúcich Falun Gongu sa jednoducho rozptýli kvôli veľkému tlaku.

Nič z toho sa však nestalo - Falun Gong zniesol 8 rokov prenasledovania, a hoci prenasledovanie pretrváva, čoraz viac ľudí ho odsudzuje a žiada, aby bolo zastavené. Nasledovníci Falun Gongu informovali široké vrstvy spoločnosti o ukrutnostiach, ktorých sa čínsky režim dopúšťa pri prenasledovaní a hoci režim prenasledovanie vo vnútri čoraz viac utajuje, na povrch sa dostávajú ďalšie a ďalšie informácie - jednou z posledných bola informácia o existencii koncentračných táborov v Číne, kde praktizujúcim Falun Gongu násilím odoberajú vnútorné orgány, čo vedie k ich smrti. Proti týmto praktikám sa stavia čoraz viac osobností vo svete, medzi inými pán McMillan-Scott, podpredseda Európskeho parlamentu, ktorý prenasledovanie Falun Gongu nazval genocídou.

Pri akcii v Bratislave praktizujúci Falun Gongu informovali verejnosť o týchto zločinoch. "Nemôžem tomu uveriť, ako sa také niečo môže dnes diať? Keď chcú cvičiť, prečo im v tom bránia, každý človek predsa o sebe môže rozhodovať sám," povedala jedna pani pri podpise petície.

Niektorí okoloidúci sa pristavovali aj pri kriedou nakreslených siluetách na zemi, symbolizujúcich obete komunistického režimu, a spomínali na obete komunistického režimu u nás. Jeden starší pán v rozhovore s nami povedal: "Ja tomu verím, viem čo komunistický režim robil u nás."

Na petícii tak počas dňa pribudlo viac ako 100 podpisov.

 

Fotograf z tlačovej agentúry dokumentuje akciu
 
Ľudia pri podpise petície
 
Petíciu podpísal aj okoloidúci v dobovom oblečení stredovekého rytiera