Návšteva Levíc a Kremnice

V piatok 8. septembra navštívili praktizujúci Falun Gongu mesto Levice. Hoci zo začiatku ich vítalo zamračené počasie, rozložili stolík s petíciou proti prenasledovaniu, postavili si stojany s plagátmi odhaľujúcimi scény z prenasledovania a začali cvičiť pokojné cvičenia Falun Gongu.

Okoloidúci sa začali zastavovať, brať si letáčiky. Veľa z nich boli študenti stredných škôl, ktorí si prenasledovanie podobných rozmerov nedokázali predstaviť, tiež si už nepamätali na paralelu so správaním komunistického režimu u nás, ktorú zasa častejšie vyzdvihovali staršie generácie. Keď jeden okoloidúci stavebný robotník videl plagát odhaľujúci mučenie žien v čínskych väzeniach, okamžite pripojil svoj podpis na petíciu a vyzval aj svojho kolegu, ktorý ho nasledoval. Tiež nám poďakoval, že niečo podobné robíme.

Jeden občan Levíc, ktorého trápili národnostné nezhody na Slovensku v poslednom čase, podporil našu petíciu, keď videl, že podporujeme hodnoty tolerancie a dobroty.

V popoludňajších hodinách niekoľko detí z Levíc chcelo napodobniť cvičencov Falun Gongu a tiež sa naučiť ich cvičenia. Trpezlivo opakovali pohyby, ktoré im jeden z cvičencov ukazoval a potom sa tiež rozhodli pomôcť s rozdávaním letáčikov.

Sobotňajšie dopoludnie patrilo Kremnici. Vďaka oznamu v miestnom rozhlase na nás už čakalo niekoľko ľudí, aby sa o Falun Gongu dozvedeli viac. Dve panie zaujali lotosové kvietky, ktoré sme rozdávali deťom a boli rady, že sa mohli naučiť postup pri ich skladaní.

Našu petíciu podpísalo aj niekoľko turistov z Poľska, ktorí prišli do Kremnice na návštevu. Venovali sa tchaj-ťi a nemohli pochopiť, ako môže nejaká vláda prenasledovať pokojné cvičenia.

Na našej petícii pribudlo za tieto dva dni približne 200 podpisov.

 

Levice - cvičenie v centre mesta
 
Levice - deti sa učia meditáciu
 
Kremnica
 
Kremnica - pri podpise petície