Obyvatelia Matina a Bytče podpisovali petíciu proti prenasledovaniu Falun Gongu

V piatok 4. augusta navštívili nasledovníci Falun Gongu mesto Martin, aby poukázali na porušovanie ľudských práv pri prenasledovaní tejto duchovnej praxe v Číne. Veľa ľudí z Martina sa o akcii dozvedelo už vopred z internetových stránok mesta a prišli sa na nás pozrieť a nechať si zodpovedať zopár otázok. Najčastejšie sa ľudia pýtali na to, aký je dôvod prenasledovania cvičení. Keď sa dozvedeli, že to je strach totalitného komunistického režimu o moc, väčšina z nich to pochopila.

Ľudia sa tiež často pýtali, či nám podpisom petície naozaj pomôžu. Nuž, hoci pri poslednej návšteve čínskych predstaviteľov u nás otázka prenasledovania Falun Gongu nebola priamo nastolená, petícia istým spôsobom vytvára tlak na našich vládnych činiteľov, aby tak v budúcnosti spravili. Je to oficiálny spôsob, ako môžu občania otvorene tlmočiť svoj názor vládnym predstaviteľom.

Niekoľko detí z Martina nám prišlo pomôcť rozdávať letáčiky. Rozdávali ich naozaj usilovne, pretože ich dostali aj ľudia v obchodoch. Ďalší nám ich už zdiaľky ukazovali, keď okolo nás prechádzali.

Prišla nás pozrieť aj mestská televízia, ktorá s nami spravila rozhovor o Falun Gongu a dôvodoch prenasledovania. Zastavila sa aj reportérka z miestnych novín.

Potešilo nás tiež, že starosta mesta Martin, pán Ing. Stanislav Bernát, sa s nami stretol a vyjadril svoj názor, že nesúhlasí s prenasledovaním, hoci podľa neho sa môže skončiť až potom, keď s ním nebude súhlasiť veľký počet ľudí v Číne a ľudia v iných krajinách hrajú len podpornú úlohu. Povedal tiež, že ľudia na vedúcich postoch majú vždy slúžiť tým, čo sú pod nimi, avšak v dnešnom svete to vidieť veľmi zriedkavo.

V Bytči sme sa usadili na rohu námestia Republiky a hneď sa pri nás začali pristavovať ľudia a obdivovať cvičenia. Mnohí tiež vyjadrovali svoj nesúhlas s prenasledovaním podpisom petície.

Celkovo na našej petícii za tieto dva dni pribudlo asi 280 podpisov.

 

Martin, ľudia si čítajú informačné plagáty
 
Martin, deti sa učia cvičenia
 
Bytča, ľudia podpisujú petíciu proti prenasledovaniu
 
Bytča, cvičenia
 
Bytča, rozdávanie letákov