Protest pred čínskou ambasádou proti zločinom v tábore Su-ťia-tchun

Vo štvrtok 23. marca 2006 sa pred čínskou ambasádou v Bratislave uskutočnila protestná akcia nasledovníkov Falun Gongu proti nedávno odhaleným praktikám čínskeho komunistického režimu, ktorý zabíja ľudí venujúcich sa Falun Gongu kvôli ich orgánom.

Podľa výpovedí svedkov, ktorí unikli do USA a poskytli rozhovory novinám a organizáciám pre ochranu ľudských práv, existuje v oblasti Su-ťia-tchun, mesto Šen-jang, provincia Liao-ning, Čína, koncentračný tábor, kde sú zadržiavaní nasledovníci Falun Gongu. Ku koncentračnému táboru je pridružená nemocnica, kde lekári vyberajú orgány zadržiavaným nasledovníkom Falun Gongu - podľa výpovede manželky jedného z chirurgov dokonca za živa. Telá nasledovníkov sú po operácii presunuté do spaľovne, ktorá je súčasťou komplexu nemocnice a následne spálené bez vedomia príbuzných. Dodnes sa žiadnemu zo zadržiavaných nepodarilo uniknúť živému.

Z výpovede svedkyne, ktorej muž sa podieľal na vyberaní orgánov, vyberáme:

V roku 2001 naša nemocnica začala držať vo väzbe nasledovníkov Falun Gongu. Na začiatku boli títo ľudia zadržiavaní v jednoposchodových domoch v zadnom dvore nemocnice. Neskôr vedenie nemocnice dalo zbúrať jednoposchodové domy a nebolo známe, kam do nemocnice presunuli nasledovníkov Falun Gongu. Mnoho personálu v nemocnici v súkromí hovorilo, že títo nasledovníci Falun Gongu boli tajne presunutí do podzemných izieb nemocnice. Podľa nejakých ľudí, ktorí v nemocnici pracovali, má nemocnica obrovské množstvo tajných podzemných izieb.

V čase, keď sme tam išli pracovať, človek zodpovedný za logistiku a nákupy v nemocnici povedal, že počet umelých výživ používaných pri operáciách a denné dávky, ktoré vedenie nemocnice požadovalo nakúpiť, dramaticky stúpli. Ľudia v logistike odhadovali na základe nákupov, že v nemocnici je v tom čase zadržiavaných prinajmenšom 6.000 nasledovníkov Falun Gongu.

Títo nasledovníci Falun Gongu neboli zadržiavaní v 4-poschodovej budove pod oddelením s pacientami a administratívou v prednej časti nemocnice, takže zamestnanci nemocnice ich vôbec nevídali. Iba z času na čas sme videli nasledovníkov Falun Gongu, ktorých doviezli na mobilnom lôžku intenzívnej starostlivosti na prvé poschodie na kontrolu. Títo ľudia boli veľmi slabí. Čo sa týka väčšiny nasledovníkov Falun Gongu, nikto nevedel, kde ich tajne držia. Keď nevedeli, kde ich držia, niektorí zamestnanci sa pýtali vedenia, prečo sa nakupuje toľko umelých výživ a denných dávok. Odpoveďou bolo len: "Musíte si len robiť dobre svoju prácu. Nie je dôvod na to, aby ste sa pýtali ďalšie otázky."

Od roku 2001 sa môj muž zúčastňoval na operáciách vyberania orgánov. Na začiatku sa mi snažil o tom vôbec nepovedať. Primári nemocnice vyberali lekárov, ktorým dôverovali v rôznych aspektoch, aby vykonávali tajné operácie. Po určitom čase som zistila, že môj muž má bolesti, trápia ho nočné mory a má panický strach. Po mojich opakovaných otázkach mi nakoniec povedal pravdu. Primár nemocnice ho požiadal, aby sa zúčastňoval na vyberaní orgánov praktizujúcich Falun Gongu už v roku 2001. Až v roku 2003 súhlasil. O niekoľko rokov nato cítil takú bolesť z účasti na týchto operáciách, že nemohol pokračovať. Rozhodol sa utiecť do zahraničia, aby sa tejto veci zbavil.

Povedal mi: "vôbec nerozumieš, ako trpím; tí praktizujúci Falun Gongu boli živí. Bolo by to ľahšie, keby boli mŕtvi ale oni boli živí."

"... Viem, že v nemocnici teraz stále zadržiavajú veľa nasledovníkov Falun Gongu. Rada by som o tom povedala svetovej verejnosti, aby tí, čo ešte neboli zabití, mohli byť zachránení. Chcela by som tiež odčiniť to, čo spôsobila moja rodina. "

Akcia pred bratislavskou ambasádou je súčasťou medzinárodnej série akcii, zameranej na upovedomenie verejnosti so zločinmi, ktorých sa dopúšťa čínsky režim na vlastných ľuďoch v tomto koncentračnom tábore.

Cez víkend sa v Prahe uskutoční podobná akcia, formou protestnej hladovky.