Púchov: Mučenie nasledovníkov Falun Gongu v Číne nemožno prehliadať

V sobotu 21. januára v dopoludňajších hodinách navštívila skupina ľudí z Bratislavy mesto Púchov, aby v rámci celoslovenského turné predstavila tradičné čínske cvičenia Falun Gong a poukázala na ich kruté prenasledovanie v Číne. K dispozícii bola aj petícia, kde ľudia mohli svojím podpisom vyjadriť nesúhlas s porušovaním ľudských práv a mučením tých, ktorí sa Falun Gongu v Číne venujú.

Cvičenia Falun Gong sa podobajú na jogu alebo tai-či, sú z veľkej rodiny podobných cvičení, ktoré sú známe pod názvom čchi-kungy. Sú vhodné pre všetky vekové kategórie, možno ich cvičiť samostatne alebo v skupine. Veľa ľudí si pomocou nich vyliečilo svoje choroby a získalo duševnú rovnováhu.

Práve tieto zdravotné účinky boli podľa odborníkov na Čínu príčinou mimoriadnej obľuby Falun Gongu. Ten si postupne získal viac prívržencov ako tamojšia vládnuca komunistická strana, s čím sa jej vtedajší vodca Ťiang Ce-min nemohol zmieriť. V roku 1999 začala čínska vláda kruto prenasledovať okolo 100 miliónov ľudí cvičiacich Falun Gong. Tisíce z nich sú dnes vo väzeniach a pracovných táboroch, kde sú neľudsky mučení a ponižovaní.

V súčasnosti je v 30 krajinách sveta (USA, Taiwan, Švédsko, Japonsko, Fínsko, Belgicko, atď.) vedených spolu 49 súdnych procesov voči hlavným vinníkom prenasledovania (Ťiang Ce-min, Luo Kan, Lan-čching Li, Po Si-laj a ďalší). Prenasledovatelia sú obžalovaní z genocídy a zo zločinov proti ľudskosti. Proti samotnému bývalému čínskemu prezidentovi Ťiang Ce-minovi je vedených súčasne 18 súdnych procesov.

Práve vďaka tomuto medzinárodnému dianiu (petičné akcie, apely po celom svete, články v médiách, podpora od politikov a osobností) sa podarilo vyslobodiť niekoľko ilegálne zadržiavaných ľudí z čínskych pracovných táborov.

Chceli by sme sa poďakovať Púchovčanom, ktorí mali pochopenie pre našu snahu a pridali svoj podpis na celosvetovú petíciu za skončenie prenasledovania Falun Gongu v Číne. Tieto budú spolu s ostatnými podpismi predložené Ministerstvu zahraničia, aby pri rozhovoroch s čínskou stranou zohľadnili otázku ľudských práv. Tiež by sme sa chceli poďakovať miestnej TV, ktorá sa zúčastnila nášho zhromaždenia a prinesie z neho spravodajstvo svojim divákom.