Deň ľudských práv v Bratislave a Prahe

V piatok 10. decembra sa asi desiatka nasledovníkov systému Falun Gong zhromaždila v Bratislave, aby svojimi pokojnými cvičeniami dali najavo nesúhlas s prenasledovaním Falun Gongu v Číne. Hoci bolo počasie mrazivé, reakcie ľudí boli hrejivé. Mnoho ľudí po prečítaní informačných tabúľ s obrázkami o prenasledovaní pristupovalo k našej petícii, aby vyjadrili svoj nesúhlas. "Veď takéto systémy majú 5.000 rokov starú históriu, prečo si ju teraz ničia?" nevedel pochopiť jeden pán.

V dopoludňajších hodinách sa uskutočnila aj krátka tlačová konferencia, na ktorej sme jednu zástupkyňu tlačovej agentúry informovali o pozadí nášho protestu a o Falun Gongu všeobecne.

V sobotu 11. decembra sa v centre Prahy, na Příkopech, uskutočnilo zhromaždenie s rovnakou tematikou. Mnoho ľudí sa pristavovalo pri plagátoch a kládlo nám ďalšie otázky. Otázka "A prečo ho vlastne prenasledujú?" asi zaznievala najčastejšie. Pre mnohých bolo ťažko pochopiteľné naše vysvetlenie, že je to kvôli tomu, že bývalý čínsky prezident Jiang Zemin pociťoval popularitu Falun Gongu ako hrozbu.

Ľudia sa často pýtali, či sa Falun Gong cvičí aj u nás a kde. Keď sme ich ubezpečili, že áno a vysvetlili im, kde sa cvičí, boli radi a povedali, že si s nami niekedy prídu zacvičiť.

 

Bratislava Bratislava
Praha Praha
Praha Praha
Praha