Falun Gong v Prievidzi

V sobotu 6. novembra sa v Prievidzi na námestí Slobody uskutočnilo zhromaždenie, v ktorom nasledovníci systému Falun Gongu upozornili na kruté prenasledovanie tohto systému v Číne.

Jeden mladý muž sa pristavil pri informačných plagátoch zobrazujúcich scény z prenasledovania, "Je to hrozné a všetko je to zakryté pred svetom. Myslím, že je dobre, že používate túto nenásilnú metódu. Len nepridávať žiadne násilie do toho ich systému [prenasledovania vládnucou komunistickou stranou]."

"Ako si myslíte, že môžeme pomôcť my tu, na Slovensku," bola tiež častá otázka. Snažili sme sa vysvetliť, že v dnešnom svete je všetko natoľko prepojené, že ak o tomto prenasledovaní bude vedieť dostatočný počet ľudí a vnútorne ho odsúdi, nemôže trvať. Ľudia na Slovensku majú vzťahy s ľuďmi v Číne a inde vo svete a tlak verejnej mienky v takýchto dôležitých otázkach môže spôsobiť prelom.

Ďalšia pani navrhla, "Dajte mi z tých vašich letáčikov, idem teraz do knižnice, odniesla by som ich tam. Aj tam by to ľudí mohlo zaujímať. Dám ich tiež svojim známym."

Prišlo sa pozrieť aj niekoľko Číňanov z blízkej čínskej reštaurácie, vzali si informačné materiály a dlhšiu dobu sa na nás pozerali. Myslím, že sme na nich zanechali pozitívny dojem a teraz sa už tak ľahko nenechajú ovplyvniť propagandou ich vlády o Falun Gongu.