Falun Gong zniesol päť rokov prenasledovania


20. júl je smutným výročím Jiang Zeminovho zásahu voči Falun Gongu

Na Slovensku meno Falun Gong nie je veľmi známe. Niekoľko ľudí ho pozná z protestov na námestiach či pred čínskou ambasádou a nejakí možno o ňom niečo zazreli v televíznych správach. Sú aj niektorí, ktorí ho videli cvičiť v parku. Oveľa viac ľudí však o ňom nevie takmer nič a nevie tiež nič o smutnej histórii jeho prenasledovania.

Je to už viac ako 12 rokov, čo bol Falun Gong predstavený verejnosti a v Číne si okamžite získal vysokú popularitu. Toto sa však stalo tŕňom v oku tamojšej vládnucej komunistickej strane a vtedajšiemu prezidentovi Jiang Zeminovi, ktorý nemohol zniesť, že veľká skupina ľudí dala prednosť tradičným hodnotám pred komunistickou ideológiou. Vyústilo to až do oficiálneho zákazu Falun Gongu v Číne 20. júla 1999. Odvtedy vláda nemilosrdne prenasleduje jeho prívržencov, zatvára ich do pracovných táborov, mučí ich a núti ich vzdať sa svojho presvedčenia.

Už päť rokov prebiehajú po celom svete pokojné protesty proti tomuto nespravodlivému prenasledovaniu dobrých ľudí. Akcie vo svete priniesli aj svoje ovocie v podobe prepustenia niektorých praktizujúcich, zmiernenia prenasledovania na niektorých miestach a súdnych procesoch voči čínskym predstaviteľom, vďaka ktorým si čoraz viac ľudí v Číne a inde vo svete uvedomuje, že takéto zločiny nezostanú nepotrestané.

Dňa 20. júla 2004 si prívrženci Falun Gongu na Slovensku pripomenuli toto smutné 5. výročie prenasledovania krátkym zhromaždením pred čínskou ambasádou v Bratislave. Zhromaždenie zachytila aj kamera miestnej TV stanice a fotoaparát celoslovenského denníka.

Pred čínskou ambasádou Pred čínskou ambasádou