Snemovňa schvaľuje rezolúciu vyzývajúcu na napomenutie Číny za porušovanie ľudských práv

Washington, D. C. - snemovňa reprezentantov 4. marca 2004 schválila drvivou väčšinou rezolúciu vytvorenú kongresmenom Chris Smithom (R-Hamiltonom), zástupcom predsedu výboru snemovne pre medzinárodné vzťahy, ktorá vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby prísne napomenulo Čínsku ľudovú republiku pre početné porušovania ľudských práv. Záverečné hlasovanie bolo 402-2.

Legislatívny akt p. Smitha - Rezolúcia 530 - vyzýva Bushovu administratívu, aby sa zaručila a radikálne presadzovala rezolúciu odsudzujúcu Čínu za porušovanie ľudských práv na tohtoročnom zasadaní komisie Spojených Národov pre ľudské práva, ktorý sa uskutoční neskôr tento mesiac. Smith cituje dôkazy z hrôzostrašného spisu o ľudských právach v Číne, ktorý bol nedávno vydaný ako správa o ľudských právach Štátneho odboru pre ľudské práva, aby úspešne argumentoval za svoju rezolúciu.

Hoci niektorí môžu tvrdiť, že Čína mení šat, naša správa potvrdzuje, že spis ČĽR o ľudských právach zostáva slabý, že vláda "pokračuje v páchaní početných a vážnych prehreškov" a že "represia sa zhoršuje," hovorí pán Smith.

"Z hľadiska náboženstiev je tu pokračujúca agresívna represia tých, ktorí chcú praktizovať svoju vieru. Vidíme, ako sú praktizujúci Falun Gongu bežne uzatváraní, bití a týraní; stovky ľudí bolo v zajatí umučených na smrť. Toto utláčanie sa rozširuje na Katolíkov, Tibetských budhistov, Uighurských muslimov a ďalších, ktorí čelia podobnému útlaku," dodáva.

"Teraz, keď snemovňa schválila túto rezolúciu, dúfam a verím, že administratíva bude usilovne pracovať na tom, aby bolo Komisiou pre ľudské práva schválené nekompromisné stanovisko v tomto bode. Čína bola v posledných rokoch dosť obratná pri zastrašovaní iných krajín, aby hlasovali proti nám."

"ČĽR sa pokúša získať priaznivú verejnú mienku tým, že prehlasuje, že bude chrániť ľudské práva a práva na osobnú slobodu; ale ako sme sa naučili z posledných rokov, Číne nemožno dôverovať pri jej práci na ľudských právach. Máme morálny záväzok a povinnosť radikálne vzniesť túto vec v mene početných obetí, ktoré nemôžu sami za seba hovoriť," dodáva pán Smith.


Zdroj: http://www.house.gov/apps/list/press/nj04_smith/Chinares.html