Praktizujúci Falun Gongu žiadajú všetky západné firmy v Číne, aby dodržiavali ľudské práva.

1. december 2003

Podľa najnovších správ americká kozmetická firma Mary Kay Inc. prepracovala pracovné podmienky pre svojich predavačov a predavačky v Číne, aby sa prispôsobili podmienkam, ktoré platia vo viac ako 30 ďalších krajinách, v ktorých je firma činná. Súčasne praktizujúci Falun Gongu žiadajú všetky západné firmy, ktoré investujú v Číne, aby sa pripojili k Mary Kay Inc. pri dodržiavaní najzákladnejších ľudských práv.

Podľa článku v "Business Wire" z 20. novembra 2003 firma Mary Kay Čína pred približne dvoma mesiacmi stanovila povinné prehlásenie pre predavačov a predavačky, v ktorom museli podpisom potvrdiť, že svoju obchodnú činnosť pre Mary Kay budú vykonávať prísne podľa čínskych zákonov. Povinné prehlásenie menovalo Falun Gong ako príklad organizácie alebo aktivity, ktorá je považovaná čínskou vládou za nezákonnú. Toto povinné prehlásenie sa už viac nepoužíva, bolo nahradené prepracovanou dohodou pre predavačov a predavačky.

Podľa správy v Business Wire firma Mary Kay Čína nemala v úmysle definovať nejakú organizáciu alebo aktivitu, ale vyjadriť sa jasne v povinnom prehlásení. Keď sa Mary Kay Inc. dozvedela, že povinné prehlásenie nie je chápané tak ako mali v úmysle, pracovala spoločne s Mary Kay Čína na dohode pre predavačov a predavačky, ktorá by bola v súlade s dohodami, ktoré sa používajú na iných medzinárodných trhoch.

Podľa predchádzajúcich správ zo zámoria má Mary Kay Inc. asi 120000 predavačov a predavačiek, z ktorých niektorí praktizujú Falun Gong. Pred dvoma mesiacmi začala jedna pobočka Mary Kay v meste Shenzhen pod tlakom "Úradu 610" vyžadovať povinné vyhlásenia od všetkých svojich zamestnancov, v ktorom museli podpísať "vyhlásenie o norme správania" alebo opustiť firmu. Niekoľko zamestnancov stratilo svoju prácu kvôli tomu, že odmietli toto vyhlásenie podpísať. 17. novembra napísali traja členovia amerického kongresu Chris Smith (viceprezident výboru pre medzinárodné vzťahy), Tom Lantos (vedúci člen demokratov) a Ileana Ros-Lehtinen (predsedajúca podvýboru pre stredný východ a strednú Áziu) list pánovi Richard R. Rogersovi, predsedajúcemu a riaditeľovi Mary Kay Inc. a požadovali od neho, aby stiahol požiadavku Mary Kay Čína na svojich zamestnancov podpísať "vyhlásenie o norme správania", ktoré by spomínalo Falun Gong alebo iné náboženské, duchovné alebo politické hnutie. List vyvolal veľkú pozornosť a vyhlásenie sa už viac nepoužíva. Kontroverzné nariadenie bolo nahradené novým, ktoré neuvádza žiadnu jednotlivú skupinu alebo organizáciu.

Niektorí pozorovatelia sa nazdávajú, že kozmetická firma Mary Kay Inc. sa stala obeťou "Úradu 610", teroristickej organizácie režimu Jiang Zemina, založenej s jediným cieľom, zničiť Falun Gong. Príklad Mary Kay Inc. nám ukazuje, že práca vo vláde, firemné zisky a dokonca školské vyučovanie je spojené s Falun Gongom a každý investor musí poznať pravdu o Falun Gongu.

Úspešné firmy vyžadujú od svojich zamestnancov isté normy správania, aby zabezpečili, že ich pracovná činnosť je legálna a morálna. Kvôli súčasnému rozsahu prenasledovania Falun Gongu v Číne čínskou vládou a kvôli neprimeranosti tamojších zákonov a politiky je pre každú firmu, ktorá má obchodné vzťahy s Čínou alebo s čínskymi zamestnancami životne dôležité, aby sa jej zamestnanci dozvedeli pravdu o Falun Gongu.

Americká firma Mary Kay Inc. zastavila používanie povinného vyhlásenia, praktizujúci Falun Gongu však zároveň vyzývajú všetky západné firmy, ktoré v Číne investujú, aby sa spojili a chránili ľudské práva, najmä právo slobody vyznania a názoru svojich zamestnancov.

Originál: http://www.minghui.org/mh/articles/2003/11/23/61129.html