Týždeň s Falun Gongom na Slovensku

Praktizujúci Falun Gongu navštívili v predposlednom augustovom týždni viaceré mestá na Slovensku a predstavili v nich tieto pokojné cvičenia ako aj drsné prenasledovanie, ktoré sa voči nim vedie v Číne. Veľa ľudí svojimi podpismi podporilo petíciu žiadajúcu postaviť pôvodcu tohto prenasledovania, Ťiang Ce-mina pred súd. Niekedy sa dokonca stávalo, že pred petíciou stála rada. Svoj názor vyjadrovali nielen mladí ľudia, ale tiež mnohí ľudia v pokročilom veku.

Jedna pani z Trnavy, ktorá spočiatku nerozumela prečo má človek pri cvičení dlho stáť v jednej polohe a nevenovať sa iným, užitočnejším veciam sa s nami nakoniec lúčila so slzami v očiach z želala nám všetko dobré. Svoj nesúhlas s prenasledovaním vyjadrila tiež podpisom petície.

V ďalšom meste, Žiline, okoloidúca potom ako dostala letáčik poznamenala: "Pozrite, priniesli ste nám dážď...". Na odpoveď praktizujúceho, že dážď je predsa to, čo všetci za tohto horúceho leta potrebujeme sa len usmiala a pokývala hlavou. Dážď naozaj prišiel, bol pomerne výdatný, ale rýchlo skončil a praktizujúci mohli pokračovať v rozdávaní letáčikov.

V Liptovskom Mikuláši sa praktizujúci stretli so zástupcom starostu mesta, aby mu popísali situáciu prenasledovania Falun Gongu. Ako sa vyjadril zástupca starostu, Liptovský Mikuláš je tolerantné mesto a radi Falun Gong privítajú.

Vo Zvolene sme sa stretli s niekoľkými ľuďmi, ktorí sa o kultiváciu zaujímali. Hoci išli svojimi vlastnými cestami, radi si vypočuli informácie o Falun Gongu. Často sa ukázalo, že z najväčších nedôverčivcov sa stali sympatizanti, ktorí vďačne podpisovali petíciu proti prenasledovaniu Falun Gongu.

V Lučenci sme boli práve vtedy, keď sa tam konal jarmok, takže sa ešte viac ľudí mohlo dozvedieť pravdu o Falun Gongu. Mnoho ľudí sa zastavovalo a hľadelo nemo na cvičenia, prípadne si čítali informácie o prenasledovaní.

Zo Slovenska pokračovali praktizujúci do Maďarska, Budapešti, kde počas víkendu spolu so svojimi rakúskymi priateľmi predstavili Falun Gong. V tých dňoch sa v Budapešti konala práve nejaká veľká pouličná zábava a mnoho mladých ľudí chodilo výstredne poobliekaných. Ich správanie kontrastovalo so správaním sa pokojne cvičiacich praktizujúcich. Mnoho maďarských ľudí však vyjadrovalo svoje sympatie Falun Gongu a živo sa o neho zaujímalo. Jeden okoloidúci chlapček nemohol odolať a začal sa priamo na mieste cvičenia učiť.

18/8 Trnava 19/8 Žilina
20/8 Liptovský Mikuláš 21/8 Zvolen
22/8 Lučenec 22/8 Lučenec
23/8 Budapešť 24/8 Budapešť, malý okoloidúci chlapec sa učí cvičenia Falun Gongu
23/8 Budapešť, pred čínskou ambasádou