Vysokí čínski úradníci uznaní vinnými zo zločinov proti ľudskosti


Súdne dvory v USA odmietajú imunitu čínskych úradníkov obvinených z prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu

LONDÝN (EFGIC) - Praktizujúci Falun Gongu a advokáti ľudských práv zaznamenali ďalšie víťazstvo na oblastných súdoch v USA.

Zmierovací sudca v USA, Edward M. Chen v San Franciscu nedávno odmietol zahraničnú vládnu imunitu pekingskému tajomníkovi strany a bývalému starostovi Pekingu, Liu Qi a námestníkovi guvernéra provincie Liaoning, Xia Deren. V správe, ktorú predložil sudca Chen súdu boli obaja čínski predstavitelia uznaní vinnými z prehliadania mučenia praktizujúcich Falun Gongu.

Odporúčanie sudcu Chena oblastného súdu USA nasleduje po rozsudku z decembra 2001 oblastného súdu južnej oblasti New Yorku voči Zhao Zhifei-ovi, veliteľa polícia a zástupcu veliteľa úradu 6-10 v provincii Hubei. V tomto prípade, prvom v USA proti čínskym predstaviteľom za prenasledovanie Falun Gongu, sudca nariadil kontumačný rozsudok voči Zhao Zhifei-ovi a priznal formálne odškodnenie žalobcom, ktoré môže zahŕňať odškodnenie a deklaratívne škody požadované žalobcami.

18. októbra 2002 bol zaregistrovaný štvrtý súdny proces na oblastnom súde v USA v severnej oblasti Illinois, východný okres, proti bývalému čínskemu komunistickému vodcovi, Jiang Zeminovi a úradu 6-10. Špecifické predmety žaloby prednesené v žalobe zahŕňajú mučenie, genocídu a zločiny proti ľudskosti ako aj sprisahaniu k páchaniu porušovania občianskych práv proti Falun Gongu v rámci súdnej právomoci USA.( mimoriadna správa / plný text žaloby)

Sudca oblastného súdu v USA v súčasnosti hodnotí právne dôvody na súdny proces proti Jiang Zeminovi.

Všetci štyri čínski predstavitelia boli súdení pod Listinou žalôb za delikty cudzincov a Listinou ochrany obetí mučenia, ktoré dovoľujú občanom USA a iných krajín urobiť právny proces na súdoch v USA v snahe o zastavenie zahraničných páchateľov mučenia a iných vážnych poškodzovaní ľudských práv.

Právnička v oblasti ľudských práv, Terri Marsh, ktorá je právničkou spisu pre žalujúcich v súdnom spore voči Jiangovi a ktorá tiež zaregistrovala súdny proces proti Jiangovi a ktorá tiež zaregistrovala východzí súdny proces proti Zhao Zhifei-ovi, vidí dôležitosť v nasledujúcich súdnych rozhodnutiach v Kalifornii.

"Prípady v Kalifornii, doteraz v niektorých otázkach nevyriešené, demonštrujú, že výkonní úradníci nemôžu žiadať imunitu od súdu a hrozí im trest za zločiny proti ľudskosti," hovorí slečna Marsh. "Nikto nie je mimo zákona.

Občiansky súd proti Jiangovi pritiahol podporu členov kongresu USA. 10-teho júna, 39 členov domu reprezentantov predložilo spriatelený list (plný text) oblastnému súdu USA v severnej oblasti Illinois. List bol pod záštitou Tom Lantosa (D-CA), spolupredsedu miestneho výboru a popredného demokrata z výboru pre zahraničné vzťahy. (správa)

"Ako čelnovia USA kongresu... máme významný a trvalý záujem na tomto súdnom procese," hovorí list. "Naozaj, medzinárodné právo objasňuje, že jednotlivci zodpovední za hrubé porušovanie ľudských práv môžu byť žalovaní, dokonca aj keď boli hlavami štátov v čase, keď sa zločiny diali."



Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je kultivačná metóda na zušľachťovania mysle i tela, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju p. Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil, odovzdávala z učiteľa na žiaka po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale je odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 50 krajinách sveta.

Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, čínsky prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž), z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu, a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 654 obetiach( reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.

Peter Jauhal 44 (0) 7739 172 452, Nicolas Schols 32 (0) 479875734
web: http://www.faluninfo.net/, Viac kontaktov: http://www.falungonginfo.net/europe.htm

Doc verzia dokumentu