Čínske historické príbehy: Svadba so slepou nevestou

Šu Pching

(PureInsight.org) Toto je príbeh Liou Tching-š' štátu Čchi v dávnej Číne. Keď bol Liou Tching-š' mladý, jeho rodičia usporiadali zasnúbenie medzi ním a susedovou dcérou. Keď Liou vyrástol, úspešne prešiel skúškou pre štátne služby (Pozn. prekladateľa: keď človek v dávnej Číne prešiel skúškou pre štátne služby, mohol sa stať štátnym úradníkom, takže si to ľudia vážili a považovalo sa to za veľký úspech). Jeho snúbenica však medzičasom dostala vážnu očnú chorobu a oslepla. Sused pána Liou bol pomerne chudobný a keďže jeho dcéra oslepla, mal pocit, že už nie je hodna toho, aby sa vydala za Liou. Takže sa neodvažoval spomenúť otázku predchádzajúceho zasnúbenia.

Iní tiež radili Liou, aby si vzal iné dievča, ale Liou s úsmevom odpovedal: "Už som sa s ňou zasnúbil. Hoci bohužiaľ oslepla, nie je pre mňa správne, aby som ju zatracoval." Rodina Liou neskôr usporiadala svadbu Liou a slepého dievčaťa. Liou a jeho žena mali dlhé a šťastné manželstvo. Mali troch synov. Všetky tri deti dosiahli dobré výsledky na skúškach pre štátne služby a všetky sa stali vysokopostavenými úradníkmi.

Ľudia niekedy posudzujú iných na základe ich vzhľadu a niekedy porušujú svoje sľuby, aby ochránili svoje vlastné záujmy. Tento príbeh nás učí, čo by sa malo správne spraviť ohľadom týchto dvoch vecí.

Zdroj: http://www.zhengjian.org/zj/articles/2005/9/4/33636.html