Dvadsaťštyri príkladov synovskej úcty (11): Wu Ment vábi komáre, aby pili jeho krv


 

[PureInsight.org] Príbehy o príkladnom synovskom konaní sú v čínskej histórii veľmi početné. Dvadsaťštyri príkladov synovskej úcty bolo vybratých a zostavených Guo Jujingom z provincie Fujian počas dynastie Yuan (1280-1368) kým smútil nad smrťou svojho otca. Popísal činy detí voči svojim rodičom od veku prvotného cisára Shuna až po svoju vlastnú dobu. Tieto príbehy sú dodnes formou dôležitej časti tradičnej čínskej cnosti.

* * * * *

V dynastii Jin (265 - 420 n.l.) úctivý osemročný syn menom Wu Meng bol svojim rodičom veľmi oddaný. Jeho rodina bola mimoriadne chudobná a nemohla si dovoliť sieť proti komárom. Za horúcich letných nocí prilietali komáre v rojoch hustých ako dym. Malý chlapec si dal dole košeľu a nechal hmyz pristávať na jeho odhalenej pokožke. Pozoroval ich, ako sa dosýta napili jeho krvi a odleteli bez toho, aby zodvihol ruku a odohnal ich, bez ohľadu na to, ako bolestivo ho štípali. Wu Meng nebol blázon, ale prečo neodohnal hmyz preč?

Vedel, že jeho rodičia nemajú na svojich posteliach žiadne sieťky. Ak by odohnal komáre preč zo svojho tela, určite by preleteli tam a zobudili jeho matku a otca svojím štípaním. Takže oddaný syn jednoducho nechal komárov piť namiesto toho jeho vlastnú krv.

Aby sa jeho rodičia nedozvedeli o jeho obeti a nežiadali ho prestať, chlapec vstával skôr ako oni, prehodil si košeľu cez opuchnuté telo a vrátil sa do vlastnej postele. Ale jedného rána, unavený z nedostatku spánku, sa zabudol zobudiť a prehodiť si košeľu. Jeho otec vstal a našiel svojho syna spať pri jeho posteli. Pozrel sa na smutne od komárov poštípanú kožu svojho syna, ktorá bola pokrytá červenými opuchlinami a okamžite pochopil, čo pre nich spravil Wu Meng. Pán Wu potom zobudil svoju ženu a povedal jej celý príbeh. Dvaja rodičia, hlboko pohnutí nesebeckou starosťou ich syna, začali plakať. Boli takí dojatí, že susedia počuli zvuky ich vzlykania. Zo všetkých strán sa zbehli susedia, aby preskúmali túto záležitosť a dozvedeli sa tak o obeti Wu Menga pre svojich rodičov.

Všetci si mysleli, že postoj synovskej úcty chlapca bol mimoriadny, najmä na osemročného syna. Niekto ohlásil túto udalosť miestnemu starostovi, ktorý napísal memorandum Dračiemu Trónu, aby informoval cisársky súd. Táto vec sa tak dostala do pozornosti Cisára, ktorý odmenil Wu Menga štipendiom pre cisársku akadémiu. Navyše dal rodine sadu sietí proti komárom a pravidelný dôchodok, takže už nikdy im nechýbali životné potreby.

Veršík na jeho počesť hovorí,
Letné noci bez sietí proti komárom!
Hmyz v tisíckach, avšak on nezodvihol ruku.
"Nechám ich napiť sa mojej krvi a naplniť si brušká,
Len nech nevyrušia mojich rodičov, kým spia!"

Zdroj: http://www.pureinsight.org/pi/articles/2005/4/25/2932.html