Novozélandský minister o vystúpení Šen Jun: "Je to vynikajúce, proste jedinečné."

(Clearwiscom.net) Súbor Šen Jun začal svoje trojdňové turné na Novom Zélande 15. apríla v divadle ASB v Aucklande.

Dr. Pita Sharples, minister pre záležitosti Maori a vzdelanie, mal so sebou svoje vnúčatá. Povedal: "Je to vynikajúce, proste jedinečné. Kostýmy sú úžasné, majú výborný účinok, a rád počujem, že sú súčasťou tradície. Choreografia je dobrá, tanec je dobrý a moderátori sú veľmi profesionálni."

Dr. Pita Sharples, minister pre záležitosti Maori a vzdelanie na Novom Zélande

Na pána Sharples, ktorý má svoju vlastnú tanečnú skupinu Maori, spravila veľký dojem úroveň detailu, do ktorého išla choreografia. Povedal: "Videl som veľa čínskych predstavení. Toto je z nich určite najlepšie." Na pána Sharples spravila dojem "duchovnosť - celé predstavenie je duchovné. Je dojemné, keď vidíte, že tanečníci majú potešenie z toho, čo robia, zo spôsobu, akým vysielajú svoj odkaz. Mladý muž, ktorý bol zabitý a išiel do neba - bolo to nádherné, naozaj veľmi dobré."

Povedal, "Myslím, že západná spoločnosť sa v istom zmysle vzdialila duchovným kontaktom, duchovným kontaktom v dennom živote. Myslím, že toto predstavenie pre nich musí byť dobré." Pán Sharples bol rád, že so sebou vzal vnúčatá. "Musím vám povedať, tieto deti tu sú mojimi vnukmi. Boli nadšené každým tancom. Väčšina detí o tomto čase už išla spať alebo odišli. Títo sú v úžase - hovoria, že sa im páčilo toto či tamto vystúpenie a Tibeťania najviac."

Maori rezbár: "Je to odlišný zážitok."

Pán Thompson, Maori rezbár, bol na premiére. Nikdy predtým nevidel takéto čínske vystúpenie. Povedal: "Myslím, že je to mimoriadny zážitok, najmä pre Maori. Stretávame sa tu s podobnosťou v kultúrach. Áno, pre nás to je... ďalší zážitok z odlišnej kultúry ako je tá naša. My sa pozeráme na veci, ktoré robíme vo vystúpeniach my Maori, a pozeráme sa na vystúpenia, ktoré máme tu. Toto je prvýkrát, čo som videl takéto čínske predstavenie. Áno, je to odlišné."

Pán Thompson, Maori rezbár

Pán Thomson povedal: "Myslím, že kostýmy pomáhajú vyjadriť to, čo sa pokúšajú zobraziť v príbehoch a v tancoch. Pomáha to zdôrazniť celý príbeh. Sú časťou celého predstavenia. Kostýmy hrajú veľkú úlohu v rozprávaní príbehu, je to vzrušujúce."

Najviac sa mu páčilo vystúpenie "Opičí kráľ víťazí". "Myslím, že Opičí kráľ bol niečím, čo som mohol porovnať, pretože tu bežal v televízii, takže som ho mohol sledovať v širšom kontexte a vnímať príbeh, ktorý sa snažili ukázať, takže Opičí kráľ sa mi páčil najviac."

Pán Thompson dodal: "Myslím, že ich interpretácia príbehu pomocou tanca je ľahko čitateľná a ľahko pochopiteľná. Trošku rozumiem čínskemu divadlu a vystúpeniam, a myslím, že tanec sa používa ako spôsob, ako vyjadriť príbeh."

"Veľmi povznášajúce, veľmi pozitívne"

Pána Driora a jeho manželky sa veľmi dotkli hodnoty, ktoré vyjadruje Šen Jun. Bolo to "veľmi povznášajúce, veľmi pozitívne" povedala pani Drior, popisujúc svoj celkový dojem, "a myslím si, že títo ľudia sú skutočne odvážni, pretože to, o čom hovoria, je v tomto veku veľmi dôležité. Konkrétne, o tom, že sa máme vrátiť k ... morálke, láske, súcitu, atď. Myslím, že je to medzinárodné a univerzálne."

Pán a pani Drior

Pani Drior, terapeutke umením, sa zdalo predstavenie veľmi podstatné pre jej prácu. "Nezáleží na tom, z akého postavenia pochádzate, či ste z východu alebo zo západu... vyjadruje sa tu mnoho duchovného."

"Má to veľmi ženské časti, farby, nádherné pohyby, lásku a súcit," odpovedala, keď sa jej spýtali, čo sa jej na predstavení páčilo najviac.

Pána Driora, bývalého vedúceho inštitútu manažmentu, tiež oslovili hodnoty vyjadrené vystupujúcimi hercami. "Páčil sa mi odkaz - bolo to také odlišné, nezvyčajné v predstaveniach."

Pán Drior popísal vystúpenie Šen Junu ako "druh úplného divadla. Máte svoju hudbu, tanec a farby. Každý aspekt predstavenia - tanečníci, farby, hudba - bol príjemný. Bolo to úplné divadlo - niekedy neočakávané. Páčilo sa mi celé vystúpenie."

Najviac sa mu pozdávalo unikátne digitálne pozadie: "Tiež sa mi veľmi páčilo, čo som videl na obrazovke, pohyb na obrazovke... Trojdimenzionálna časť, a to, že prináša ľuďom duchovnú časť, tieto veci."

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2009/4/17/106596.html