Zakladateľka a riaditeľka európskej baletnej spoločnosti: Úplná senzácia

Akex King

(Clearwisdom.net) Nadšené ovácie v stoji ukončili posledné vystúpenie DPA v Minneapolis 4. februára, počas studenej stredajšej noci. Bolo to druhé turné DPA v Minnesote.

Medzi divákmi bola aj Riet Velthuisen, zakladateľka a riaditeľka európskej baletnej spoločnosti. Pochádza z Holandska a profesionálne tancovala v niekoľkých európskych baletných spločnostiach, vrátane Holandského národného baletu. Študovala klasický balet v Amsterdame, Hágu a Paríži. Pani Velthuisen je choreografkou mnohých baletných vystúpení svojej spoločnosti, vrátane Floret Silva, Vyhlásenie, Classe de la Danse, Bonae Fortunae, Popoluška a Luskáčik. Navyše vystupovala a robila choreografiu pre Spiacu krásku, Coppeliu, Paquitu a na jar plánuje debut Labutieho jazera.

"Je to fantastické, úžasné. Nikdy som nevidela niečo takéhoto - kostýmy a tance. Všetci tanečníci sú takí intenzívni; vidíte, že to robia naozaj radi... to 3D pozadie a projekcia sú fantastické," hovorí pani Velthuisen, keď sa jej spýtali, čo si myslí o predstavení.

Niektoré pozadia boli vytvorené z malieb. Iné sú digitálne, s nádhernými pohľadmi na široké roviny a majestátne chrámy.

"Toto je úplne odlišné od toho, čo robím, nepozerám sa len na tanec, ale aj na kostýmy a na to, ako to spolu ladí dohromady."

V predstavení vystupuje viac ako sto umelcov z New Yorku.

"Je to také originálne, také odlišné. Robím klasický balet, takže pre mňa je to úplná senzácia. Videla som klasický čínsky tanec, ale nie na javisku ako toto."

"Osvetlenie je nádherné. Choreografia na mňa spravila obrovský dojem - nádherné kombinácie - všetko je to úžasné. A tanečníci - sú fantastickí v tom, ako sa pohybujú. Stále majú klasické línie... také nádherné. Všetci dobre spolupracujú. Cítite to na publiku, keď je medzi tanečníkmi dobrá komunikácia."

Ťažko sa jej vyberalo najobľúbenejšie číslo, "Veľmi sa mi páčili kvety, ale celkovo neviem, ktoré by som si vybrala, pretože je to všetko - veľmi úžasné, ako to funguje."

Toto úchvatné predstavenie sprevádza úplný 40-členný orchester, ktorý spája západnú a východnú kompozíciu a nástroje.

"Povedala som manželovi, že by som sa rada na orchester pozrela, pretože je úžasný - zaujímalo by ma, aký je ten orchester veľký. Znie, akoby to bol obrovský orchester, veľmi úžasné a nádherné."

Riet Velthuisen, zakladateľka a riaditeľka európskej baletnej spoločnosti

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2009/2/7/104615.html