Stovky nasledovníkov Falun Gongu zatknutých pri "prípravách" na olympiádu


Čínska polícia ponúka peňažné odmeny za nahlásenie praktizujúcich Falun Gongu

NEW YORK - Čínska polícia v týchto mesiacoch vykonáva rozsiahle zatýkanie nasledovníkov Falun Gongu po celej Číne s cieľom "potlačiť" túto prax pred Olympijskými hrami v auguste. Správu prinieslo v marci Informačné centrum Falun Dafa.

V uplynulých niekoľkých týždňoch centrum dostávalo správy od nasledovníkov Falun Gongu a ich rodín z Číny o podomových prehliadkach a zatknutiach. Podľa štatistík zostavených z týchto správ sa od 1. januára tohto roku v 29 provinciách uskutočnilo 1.878 zatknutí. V samotnom Pekingu je známych 156 zatknutí.

Centrum vydalo aj zoznam mien a podrobností o 67 prípadoch jednotlivcov zadržaných v Pekingu od decembra 2007 (linka). Z tejto skupiny bolo 16 ľudí zatknutých v oblasti Chaoyang, v ktorej sa budú konať súťaže v plážovom volejbale a tenise a 10 v oblasti Shunyi, meste olympijských veslárskych a kajakárskych zápolení.

"Medzinárodné spoločenstvo dúfalo, že udelenie Olympiády Číne pomôže zlepšiť ľudské práva," uviedol hovorca Informačného Centra pán Erping Zhang, "Ale fakty hovoria, že je to inak. Vyzerá to, že olympiáda dala režimu v Pekingu nový podnet a ospravedlnenie na porušovanie ľudských práv. Zatknutia sú výsmechom sľubu, ktorý dal režim, že zlepší smutný rekord v oblasti ľudských práv. Je povinnosťou medzinárodného spoločenstva hovoriť o tom, vyvinúť skutočný tlak a zastaviť tieto poľutovaniahodné činy."

Podomové zatknutia

Podľa správ má veľa zatknutí spoločný rys, keď policajti z miestnych policajných staníc alebo z pobočiek Úradu verejnej bezpečnosti (ÚVB) prídu do domov alebo na pracovné miesta praktizujúcich, vykonajú prehliadku týkajúcu sa materiálov Falun Gongu a vezmú jednotlivca do väzby v miestnom záchytnom centre. V niektorých prípadoch vzali do väzby aj členov ich rodín alebo kolegov, ktorí nepraktizovali Falun Gong.

Systematický spôsob zatýkania ukazuje, že úrady používajú zoznam miestnych praktizujúcich, ktorý si v minulosti zostavili, čo je bežná prax ÚVB. Podľa bývalého agenta ÚVB a Úradu 610 Hao Fengjuna, ktorý teraz žije v Austrálii, mali úrady v meste Tianjin, kde Hao Fengjun predtým pracoval, databázu mien 30.000 praktizujúcich Falun Gongu.

Odmena za nahlásenie praktizujúcich Falun Gongu

Vo mnohých mestách bol zavedený systém odmien, ponúkajúci 500-3,000 jenov (asi 1500-7000Sk) za nahlásenie praktizujúcich Falun Gong polícii. Napríklad v meste Zibo (provincia Shandong), boli uverejnené oznámenia v kanceláriách miestneho úradu ponúkajúce 2,000-3,000 jenov za informáciu vedúcu k zatknutiu praktizujúceho Falun Gongu. Iné úrady ponúkali 500-2,000 jenov za nahlásenie praktizujúceho Falun Gong, ktorý rozdáva informačné letáky.

Zatiaľ čo takéto mechanizmy odmeňovania nie sú ničím novým, doteraz neboli spojené s olympiádou. Webové stránky vedené ÚVB a inými vládnymi úradmi už niekoľko rokov otvorene uverejňujú oznamy vyzývajúce občanov nahlásiť nasledovníkov Falun Gongu za odmenu do 5,000 jenov. Nasledujúca stránka ÚVB v provincii Liaoning je jedným z príkladov (Čínske úrady zvyčajne odstránia stránky ako je táto, potom čo sú na západe uverejnené. Ak linka nefunguje, pozrite si internetový archív alebo archivovaný text tejto stránky)

V článku USA Today bol 8. októbra 2007 citovaný ďalší prípad, keď vodič taxíka menom Liu Chunfa uviedol: "Bol som na niekoľkých stretnutiach s policajnými veliteľmi. Povedali nám, že ak nahlásime podozrivých ľudí, ako tých, čo veria Falun Gongu, mohli by sme dostať odmenu až 2.000 jenov."

Centrum prijalo správy od niekoľkých zadržaných pekingských praktizujúcich, ktorí boli bez riadneho procesu odsúdení do "pracovných prevýchovných" táborov a je pravdepodobné, že takémuto riziku sú vystavení aj ďalší. Každé takéto odsúdenie bude trvať ďaleko za záverečný ceremoniál olympijských hier, ak nie niekoľko rokov. Čínske právo umožňuje odsúdiť človeka až na tri roky bez vypočutia na súde.

Centrum žiada okamžité prepustenie všetkých nasledovníkov Falun Gongu a vyzýva všetky zahraničné médiá v Pekingu a jeho okolí, aby tieto zatknutia preskúmali.

Správy z uplynulých mesiacov - Olympiáda v Pekingu poháňa prenasledovanie Falun Gongu

V správe z 21. februára 2001 agentúra Reuters uviedla, že kampaň proti Falun Gongu nabrala na obrátkach, keďže Čína vstúpila do poslednej fázy podania ponuky na konanie Olympijských hier 2008. Správa citovala štátom riadenú agentúru Xinhua, že vláda vyzvala 110 organizácií a 271 osôb, aby "podnikli kroky proti Falun Gongu" a "odstránili Falun Gong".

V správe zo 17. Júla 2001 od ABC, austrálskej vysielacej spoločnosti, sa hovorí, že potom čo Pekingu boli pridelené Olympijské hry 2008, vtedajší zástupca premiéra vyhlásil, že udelenie Olympiády "oprávňuje na zásah krajiny proti Falun Gongu".

V roku 2005 spravodajský časopis Intelligence Online uviedol, že námestníkovi čínskeho ministra verejnej bezpečnosti, Liu Jingovi, bola pridelená zodpovednosť za odstránenie Falun Gongu pred Olympijskými hrami. (linka)

Podľa Amnesty International v rámci príprav na Hry bývalý minister verejnej bezpečnosti Zhou Yongkang vydal nasledujúci príkaz v súvislosti s "úspešnými" Olympijskými hrami v Pekingu. "Musíme tvrdo zakročiť proti nepriateľským silám doma a v zahraničí, ako napríklad proti etnickým separatistom, náboženským extrémistom, násilným teroristom a ... proti Falun Gongu."

Zdroj: http://www.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=9517