Muž, ktorý odhalil brutalitu voči Falun Gongu v čínskej štátnej televízii bol umučený na smrť


 

LONDÝN (EFGIC) - Po 21 mesiacoch mučenia a zlého zaobchádzania umrel v sobotu v policajnej väzbe jeden z mužov, ktorí vysielali programy odhaľujúce brutalitu voči Falun Gongu v čínskej štátnej televízii.

Pán Chengjun Liu viac ako dva roky pracoval na tom, aby dal svojim krajanom vedieť o mučení a zabíjaní praktizujúcich Falun Gongu po celej Číne - zločinov, ktoré bývalý čínsky vodca Jiang Zemin držal ukryté pod závojom dezinformácii a plným ovládaním štátnej televízie.

V marci 2002 bol však Liu zadržaný kvôli vysielaniu programov v severovýchodnom meste Changchun. Po mesiacoch mučenia a zlého zaobchádzania bol Liu odsúdený na 19 rokov väzenia. (news) Mučenie a zlé zaobchádzanie pokračovalo aj v nútenom pracovnom tábore v provincii Jilin.

Po opakovaných pokusoch rodiny pána Liu, aby ho podmienečne prepustili zo zdravotných dôvodov a zamietnutí týchto žiadostí pán Liu umrel o 4:00 hodine 26. decembra 2003. Podľa očitých svedkov mal pán Liu krv v nose, ušiach, na nohách a na iných častiach tela.

Telo pána Liu bolo spopolnené sedem hodín po jeho smrti bez pitvy a bez súhlasu rodiny.

Rýchla kremácia nasleduje vzor desiatok hlásených prípadov, kde praktizujúci Falun Gongu umreli v policajnej väzbe a potom boli spopolnení predtým, ako by mohli ich rodinní príslušníci identifikovať telo. Podľa informovaných zdrojov v Číne, bývalý čínsky vodca Jiang Zemin vydal príkazy, aby zaznamenávali všetky prípady smrti prívržencov Falun Gongu v policajnej väzbe ako "samovraždy" a aby "okamžite spopolnili" telá, čo je evidentným pokusom zničiť dôkazy mučenia a iného zlého zaobchádzania.

"Toto je muž, ktorý mal odvahu ukázať čínskym ľuďom zverstvá, ktoré sú vykonávané voči prívržencom Falun Gongu a súcit pri použití ne-násilnej formy, aby tak spravil," hovorí hovorca európskeho informačného centra Falun Gongu, Peter Jauhal. "Za jeho činy ho tí, čo vykonávajú Jiangove príkazy "vykoreniť" Falun Gong označili pána Liu za zločinca a umučili ho na smrť."

# # #





Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, hoci je odlišný a oddelený od iných praxí ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 850 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Peter Jauhal 44 (0) 7739 172 452, Nicolas Schols 32 (0) 479875734
E-mail: europe@falungonginfo.net, Viac kontaktov: http://www.falungonginfo.net/europe.htm

DOC forma správy