Môj pohľad na Falun Gong: Od ľahostajnosti k opravdivému záujmu

(článok prevzatý z Minghui.org) Cecília bola štátnou zamestnankyňou v Číne a o Falun Dafa (alebo Falun Gongu) vedela len veľmi málo. Sama Falun Gong nepraktizuje, ale 13. mája 2016 zúčastnila veľkého sprievodu v New Yorku. Napísala článok, kde popisuje, ako hlboko sa jej táto skúsenosť dotkla.

***

Dokonca aj keď od môjho výletu do New Yorku prešiel už takmer mesiac, keď si spomeniem na stretnutie s praktizujúcimi Falun Gongu, moje srdce sa nevie upokojiť. Bola som hrdá na to, že som praktizujúcich v Číne nikdy nediskriminovala a ani som nijako nenapomáhala v ich prenasledovaní. Avšak keď som sa dozvedela o brutálnom prenasledovaní nevinných a láskavých praktizujúcich, ako napríklad tých, ktorých som stretla na sprievode, cítila som sa zahanbene a smutne.

V máji v roku 2013 som v Číne náhodou spoznala praktizujúceho Falun Gongu. Daroval mi DVD s vystúpením súboru Shen Yun 2013 a veľakrát mi zopakoval, aby som si ho určite pozrela.

Som mladá žena, ktorá prešla určitým tréningom čo sa týka umeleckého vystupovania. Avšak až do záveru roka 2013 som bola pracovne zaneprázdnená a DVD som si nepozrela. V jeden deň som však ostala doma kvôli hustému smogu. Od susedky som si požičala DVD prehrávač a poobede som si pozrela DVD. Bolo to skutočne zaujímavé.

Niektoré čísla sa týkali prenasledovania Falun Gongu v Číne. Nevedela som o ňom veľa, keďže počas prvých rokov brutálneho prenasledovania som chodila na strednú školu a musela som mnoho času venovať štúdiu. Málokedy som vtedy pozerala správy či televíziu. Pamätám si len veľa ohovárania Falun Gongu v médiách. Moji rodičia i ďalší ľudia kvôli tejto propagande hovorili o Falun Gongu negatívne.

Pri sledovaní DVD som bola pokojná. Neskôr som začala predstavenie obdivovať. Keď som bola malá, chodila som na folklórne tance. Bolo mimo mojej predstavivosti, aké náročné muselo pre účinkujúcich byť pripravenie takéhoto veľkého a nádherného predstavenia.

Pozerala som sa na obal DVD a išla som na internet pohľadať informácie o súbore Shen Yun. Bola som prekvapená, že stránka bola v Číne zablokovaná. Za pomoci softvéru na obídenie cenzúry som si však pozrela webstránku Shen Yun.

S praktizujúcim, ktorý mi DVD dal som ostala v kontakte, no nikdy som sa ho nespýtala na Falun Gong. V jeden deň, vracajúc sa z práce, som si na svojich dverách všimla na kľučke zavesenú malú ružovú taštičku. Bolo v nej znova DVD Shen Yun – tentoraz z roku 2014, ktoré som si tiež pozrela.

Kalifornia a moje prvé informácie o Falun Gongu

V roku 2015 som pricestovala do Spojených štátov. Krátko potom bola v Los Angeles konferencia Falun Gongu. Praktizujúci, ktorý mi daroval DVD tam cestoval z východného pobrežia (v USA bol už viac než rok). Stretli sme sa po akciách Falun Gongu. Videla som ho jesť a popritom sa šťastne rozprávať s ostatnými praktizujúcimi. Títo ľudia sú srdeční, šťastní a láskaví. Bolo som užasnutá keď som videla, že praktizujúci Falun Gongu sú takíto!

Opýtal sa ma, či som už večerala. Povedala som, že ešte nie. Zašli sme do neďalekej LA Cafe, sadli si a objednali si nejaké jedlo a pitie. Bolo to prvý raz, keď som ho videla mať na sebe tričko so slovami „Falun Dafa je dobrý“.

Hovoril mi o Falun Dafa. Nesnažil sa ma však presvedčiť, aby som sa na Falun Gong pozerala pozitívne. Povedal mi, o čom Falun Gong je a prečo ho Čínska komunistická strana prenasleduje. Mala som mnoho otázok a on zodpovedal každú jednu z nich. Napríklad: Čo je Falun Dafa? Čo je falošná správa o sebaupálení na Tiananmene? Prečo je Dafa v Číne ohováraný? Aké mučenie podstupujú praktizujúci? Bolo to pre mňa prvý raz, čo som počula priateľa hovoriť o týchto veciach. Tiež pokojne hovoril o svojej vlastnej skúsenosti s mučením vo väzení.

Ako zamestnankyňa vlády som dobre vedela, ako štátna mašinéria horúčkovito uplatňuje pravidlá strany. Vedela som si predstaviť, ako väzenskí dozorcovia mučia kriminálnikov, no čo som si predstaviť nedokázala bolo, že dobrý priateľ ako on trpel mučením v štýle „tigrej lavice“ a dávali mu šoky elektrickými obuškami. Nechápala som, prečo sa väzenia určené pre kriminálnikov, využívajú na prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu. Môj praktizujúci kamarát je láskavý človek, ktorý je vždy ochotný pomôcť. Prečo ho takto mučili vo väzení?

Cestou domou som bola smutná a bez slov. To, čo som videla a dozvedela sa o Falun Gongu počas tohto dňa, bolo úplne odlišné od toho, čo hovoria médiá v Číne.

Pripojenie sa k sprievodu v New Yorku

V apríli mi môj praktizujúci kamarát poslal sms o tom, že v máji sa v New Yorku uskutoční veľká udalosť Falun Dafa. Pozval ma, aby som to zažila aj na vlastnej koži, ak budem mať čas. Súhlasila som a hneď som si rezervovala letenku i hotel.

13. mája som o 8.30 šla na námestie pred budovu OSN. Bol tam ruch a davy ľudí. Veľká skupina praktizujúcich robila cvičenia Falun Gongu. Mnohí pripravovali obrovský sprievod. Niektorí sa obďaleč rozprávali. Bolo tam aj veľa nečínskych praktizujúcich. Prechádzala som sa okolo a cítila som, že všetko je pre mňa nové.

Voz v sprievode

Môj známy prišiel onedlho. Potom čo sme sa pozdravili, nasledovala som ho v sprievode. Bola to dlhá trasa. Videla som, že praktizujúci sú vytrvalí, hrdí a šťastní a usmievajú sa na divákov. Stretnutie s týmito živými a slobodnými ľuďmi sa ma dotklo a povzbudilo ma. Ich výrazy mi dali vieru, že v živote sú princípy, ktoré je hodno nasledovať.

Praktizujúci Falun Gongu v sprievode.

Jedna vec, ktorá stojí za zmienku je, že počas sprievodu miestny reportér požiadal o rozhovor praktizujúceho menom Wenyu. Stála som vedľa neho a počúvala som, ako pokojne opisoval tri roky, ktoré prežil vo väzení v Číne za praktizovanie Falun Gongu. Bola som šokovaná a nevedela som si ani predstaviť, ako tento optimistický človek mohol trpieť takým mučením. Jeho statočnosť a vytrvalosť v obhajobe pravdy mnou skutočne pohli.

Vyrastala som v tradičnej rodine a bola som vychovávaná k tomu, aby som bola čestná, láskavá a odvážna, s vierou v spravodlivosť a pravdu. Cítila som žiaľ, keď som čítala o nešťastných láskach iných, zvykla som darovať peniaze ľudom v núdzi a veľmi ma poburovalo nelegálne pašovanie psov a mačiek do reštaurácií. No nikdy som nespravila nič pre skupinu ľudí, akou sú láskaví praktizujúci Falun Gongu. Myslela som si, že je v poriadku byť v tejto veci neutrálna, no nikdy som si neuvedomila, že táto indiferentnosť priamo pomáha prenasledovateľom. Keď človek ostáva ticho, je to akoby stál na strane prenasledovateľov.

Mám to šťastie, že som v živote nezažila mučenie. Praktizujúci, ktorých som stretla v New Yorku, majú šťastie, že ostali nažive a môžu pokračovať v protestoch proti prenasledovaniu. No tí, ktorí zomreli v prenasledovaní a tí, ktorí sú naďalej v Číne prenasledovaní, toto šťastie nemajú. Kto za nich bude bojovať? Kedy budú môcť viesť normálny život bez toho, aby boli ohováraní, ponižovaní a prenasledovaní?

Krásne urobený papierový lotosový kvet.

Mnohí praktizujúci Falun Gongu, ktorí žijú v iných krajinách, majú svoje rodiny a príbuzných v Číne. Dúfajú v koniec prenasledovania a v to, že sa so svojimi rodinami znova stretnú. Realita a brutalita prenasledovania nás povzbudzuje k vykročeniu vpred a k hľadaniu lepšej budúcnosti. Verím, že jedného dňa sa budeme môcť všetci vrátiť do Číny, byť dobrými ľuďmi a otvorene nasledovať pravdu.

Článok v slovenčine

Článok v angličtine: http://en.minghui.org/html/articles/2016/6/5/157297.html

Článok v čínštine