Čínska komunistická strana odhaľuje svoju povahu počas navštevy prezidenta Hu v Bratislave

V dňoch 18. a 19. júna navštívil čínsky prezident Hu Jintao Bratislavu. Jeho pobyt na Slovensku bol spojený s akciami upozorňujúcimi na porušovanie ľudských práv v Číne.

V pondelok 15. júna viaceré mimovládne organizácie (OZ Človek v ohrození, Slovenská asociácia Falun Gong, Amnesty International Slovensko, Konzervatívny inštitút Milana Rastislava Štefánika, Nadácia Pontis, Spoločnosť priateľov Tibetu) vyzvali otvoreným listom najvyšších štátnych predstaviteľov, aby na stretnutiach s čínskym prezidentom počas jeho návštevy Bratislavy hovorili aj o ľudských právach. Cieľom listu bolo upozorniť štátnych predstaviteľov na porušovanie základných práv a slobôd v súčasnej Číne a vyzvať ich, aby nevnímali túto krajinu len ako výhodného ekonomického partnera.

V stredu 17.6., deň pred príchodom čínskeho prezidenta, sa na Hodžovom námestí pred prezidentským palácom uskutočnila informačná akcia upozorňujúca na porušovanie ľudských práv v Číne. Pri tejto príležitosti odovzdal zástupca praktizujúcich Falun Gongu v podateľni prezidentskej kancelárie petíciu, ktorú na Slovensku podporilo viac ako 15.000 ľudí, žiadajúcu o ukončenie prenasledovania Falun Gongu v Číne a listom požiadal prezidenta SR, aby pri rozhovore s čínskym prezidentom nastolil otázku ľudských práv a prenasledovania Falun Gongu.

Na informačnej akcii sa zúčastnili viaceré mimovládne organizácie a záujem prejavili aj médiá. Veľa ľudí sa zastavovalo pri názornej happeningovej akcii - praktizujúci Falun Gongu tu na operačnom stole predvádzali, ako sú ľuďom v koncentračných táboroch v Číne odoberané vnútorné orgány, čo vedie k ich smrti. Na toto upozornil napríklad David Kilgour vo svojej správe z roku 2006.

Ľudia sa pristavovali a podpisovalo petíciu, niektorí stáli zhrození pred operačným stolom. Jeden pán išiel okolo stojanov s letákom v ruke a keď zbadal operačný stôl, povedal: "Teda toto ste fakt prehnali," a bez slova išiel podpísať petíciu. Za celý deň tak podpísalo petíciu asi 200 ľudí.

Médiá, ktoré akciu navštívili, si vypočuli aj postoje ďalších organizácií (Amnesty International, Človek v ohrození, atď.) k porušovaniu ľudských práv v Číne. Dve televízne stanice spravili z aktivity reportáž.

 

Informačná akcia pred prezidentským palácom, 17. júna
 
Informačná akcia pred prezidentským palácom, TV stanica robí rozhovor k akcii demonštrujúcej násilné odbery orgánom väzňom svedomia v Číne
 
Informačná akcia pred prezidentským palácom, kameraman filmuje spoločné cvičenie
 
Odovzdanie petície v podateľni kancelárie prezidenta SR v Bratislave
 
Potvrdenia o odovzdaní petície, pred kanceláriou prezidenta SR
 

Vo štvrtok 18.6. sa konala informačná akcia pri prezidentskom paláci v Banskobystrickej ulici, nakoľko Hodžovo námestie si rezervovala kancelária prezidenta SR a na všetkých ostatných priľahlých uliciach si ohlásili zhromaždenia rôzne čínske spolky na Slovensku. Zhromaždenie začalo rovnako pokojne ako v predchádzajúci deň. Jedna televízia a niekoľkí reportéri si prišli spraviť rozhovory s pani Xinxia Jiang, ktorá v Číne strávila dva roky v pracovnom tábore, lebo na ulici rozdávala letáčiky Falun Gongu.

V popoludňajších hodinách sa začala atmosféra na Hodžovom námestí pred prezidentským palácom pomaly zahusťovať. Pribudlo tam asi 200 členov uvítacieho výboru prezidenta Hu, ktorých zorganizovala čínska ambasáda z Bratislavy a okolitých krajín, najmä Rakúska. Mali červené vlajky a transparenty, ktorými sa snažili zakryť všetky ostatné trasparenty ľudskoprávnych aktivistov. Členovia uvítacieho výboru medzi sebou mali aj tajných agentov - ľudí v čiernych sakách, ktorí vydávali rozkazy a jasne ukazovali transparenty, ktoré "bolo treba odstrániť". Tesne pred plánovaným príchodom čínskeho prezidenta na námestie sa situácia ešte viac vyostrila. Ľudia v čiernych sakách doslova vytrhávali z rúk transparenty praktizujúcim Falun Gongu, ale aj ďalším aktivistom. Niektorí trhali plagáty, a boli tiež takí, čo sa snažili plagáty všemožnými spôsobmi zakryť. Vznikali tu až úsmevné situácie, keď po zdvihnutí žltého plagátu aktivistov v pozadí následne Číňania zdvihli aj veľký červený pred ním, a po spustení žltého nasledovalo aj spustenie veľkého červeného pred ním.

K slovu sa žiaľ dostali aj údery, štuchance a sácanie. Slovenská polícia sa na počudovanie týmto šarvátkam skôr prizerala a z niekoľkých vyjadrení bolo zrejmé, že má pokyn spolupracovať s tajnými agentami a ľuďmi v červených šiltovkách. Políciu sme upozornili, že na Hodžovom námestí pred prezidentským palácom nemá čínsky uvítací výbor oznámené zhromaždenie a že keďže sme v demokratickej krajine, okrem čínskeho uvítacieho výboru sem rovnako patria aj ľudskoprávni aktivisti, ktorí chcú pozdraviť prezidenta Chu. Polícia na naše námietky však nereagovala a došlo dokonca k zatknutiu ľudskoprávnych aktivistov, vrátane jedného praktizujúceho Falun Gongu, ktorí sa bránili, keď im tajní agenti brali plagáty.

Došlo tiež k poľutovaniahodnému incidentu, keď traja ľudia v červených šiltovkách a s vlajočkami odzadu sotili dole schodmi podchodu dve praktizujúce Falun Dafa za to, že držali plagát "Falun Dafa je dobrý". Jedna z nich pri páde po schodoch utrpela zranenie obočia, takže ju musela odviesť sanitka pohotovostnej zdravotnej služby. Zranenie našťastie nebolo vážne. Na páchateľov bolo ešte v ten deň podané trestné oznámenie a polícia zahájila vyšetrovanie prípadu.

Aby upokojila situáciu, polícia pred príchodom čínskeho prezidenta vytlačila všetkých demonštrujúcich spred prezidentského paláca na Hodžovom námestí. Záľaha červených transparentov sa zhromaždila pri Banskobystrickej ulici, kde plne odhalili svoju netolerantnú povahu. Tajní agenti kričali heslá, ktoré potom zástup opakoval. Praktizujúci Falun Gongu a ľudskoprávni aktivisti sa nestačili čudovať, vyzeralo to takmer ako pohľad na čínske námestie Tian-an-men, pokryté červenými vlajkami.

Starosta Starého Mesta Andrej Petrek napokon zakročil a vyzval členov čínskeho uvítacieho výboru, aby sa vzdialili, nakoľko na tomto mieste nemajú oznámené zhromaždenie. Polícia následne členov uvítacieho výboru vytlačila z Hodžovho námestia a okolia Banskobystrickej ulice.

Médiá priniesli rozsiahle správy o počínaní polície, ktorá podľa ich slov "pribehla na pomoc prívržencom čínskeho komunistického režimu, ktorí napadli demonštrantov za ľudské práva". Fotka pani Su, praktizujúcej Falun Gongu, ktorá bola zranená, sa dostala takmer do všetkých médií. Denník Nový čas uverejnil fotografiu pravdepodobného páchateľa útoku na pani Su a požiadal čitateľov, pokiaľ ho niekto spozná, aby to oznámil polícii.

Možno aj preto bolo v piatok 19.6. počínanie polície už profesionálnejšie, oddeľujúc od seba skupiny prívržencov komunistického režimu a aktivistov za ľudské práva pred úradom vlády ale aj pod hradom Devín. Hoci na poslednej zástavke prezidenta Hu, na hrade Devín, spočiatku polícia nechcela dovoliť aktivistom rozvinúť plagáty, lebo na nich podľa slov čínskeho uvítacieho výboru boli "urážlivé slogany". Starostka Devína, pani Kolková, nechala plagáty rozvinúť a preložiť a povedala, že na nadpisoch "Falun Gong je dobrý", "Stop odberom orgánov v Číne", "Rešpektujte ľudské práva", "Komunistická strana sa rozpadá, vystúpte z komunistickej strany", a ďalších nevidí nič urážlivého a že môžu visieť.

Delegácia prezidenta Hu teda prešla pri ceste na Devín na niekoľko metrov od týchto plagátov, čo vyvolalo veľkú nevôľu v čínskom tábore, ktorý sa nakoniec rozhodol opustiť svoju pozíciu a stiahnuť sa ďalej. Čínsky prezident napokon odišiel z Devína po bočnej ceste, okolo pamätníka obetiam komunizmu, ktorý má symbolicky formu brány. Symbolicky aj námestie pred prezidentským palácom sa ešte nedávno volalo Mierové námestie, čo sa trochu podobá na námestie Nebeského pokoja v Pekingu - že by bola táto podobnosť čisto náhodná?

 

Meditácia na Banskobystrickej ulici, dopoludnia 18. júna
 
TV stanica robí rozhovor s pani XinXia, ktorá strávila 2 roky v čínskom pracovnom tábore
 
Hodžovo námestie, uvítací výbor v červených šiltovkách sa snaží zakrývať plagáty ľudskoprávnym aktivistom
 
Hodžovo námestie, útoky na plagáty ľudskoprávnych aktivistov
 
Hodžovo námestie, obstúpené ľuďmi v červených šiltovkách
 
Hodžovo námestie, snaha o zakrývanie plagátov (na bielom plagáte je nadpis (skrátene)"Komunistická strana sa rozpadáva, vystúpte z komunistickej strany")
 
Krádeže plagátov mužmi v čiernom
 
Útoky na plagáty
 
Zranená praktizujúca Falun Gongu, pani Xu, ktorú zhodili zo schodov podchodu na Hodžovom námestí traja muži v červených šiltovkách
 
Nasledovník Falun Gongu vysvetľuje médiám, ako došlo k úrazu pani Xu
 
Polícia vytláča všetkých zhromaždených z Hodžovho námestia
 
Rozpustenie čínskeho zhromaždenia naproti Banskobystrickej ulice
 
Vytlačenie čínskych účastníkov zhromaždenia z Banskobystrickej ulice
 
Aktivisti za ľudské práva, ktorí zostali v Banskobystrickej ulici
 
Príchod prezidenta Hu na Hodžovo námestie, nasledovník Falun Gongu mu ukazuje plagát s nadpisom "Falun Dafa je dobrý"
 
Aktivisti držia plagáty počas príchodu prezidenta Hu na Devín
 
Aktivisti držia plagáty počas príchodu prezidenta Hu
 
stiahnite si flash player, aby ste si mohli pozrieť toto video.
 

 

Reakcie slovenských politikov

Viacerí slovenskí politici požiadali o prešetrenie incidentu na Hodžovom námestí.

Poslanec Vladimír Palko je presvedčený, že celý konflikt na Hodžovom námestí má jediného vinníka a tým sú muži v čiernom.

Martin Fedor, poslanec SDKÚ-DS, člen Výboru NR SR pre ochranu a bezpečnosť, povedal: "Pre nás je neprijateľné, aby akýkoľvek iný štát pri príležitosti štátnej návštevy zasahoval svojimi bezpečnostnými zložkami medzi pokojných slovenských demonštrantov."

Daniel Lipšic, poslanec KDH, povedal: "Je zrejmé, že tí ľudia v oblekoch a s visačkami pravdepodobne patrili k čínskej policajnej službe a to, že polícia nevedela našich občanov ochrániť pred násilím, je veľmi vážne." "Na Slovensku, keď niekto rozprestrie transparent, nie je možné, aby mu h niekto násilím bral. Máme tu slobodu prejavu a to si musí uvedomiť aj čínska bezpečnostná služba."

József Berényi, poslanec SMK a predseda výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien, považuje za škandalózne, že poriadok nezabezpečila polícia a proti aktivistom nechala nastúpiť bezpečnostné zložky iného štátu.

Správy v médiách

Slovenské médiá priniesli množstvo správ o udalostiach, linky na niekoľko z nich uvádzame nižšie:

http://www.sme.sk/c/4896571/cinania-napadli-aktivistov-pomohla-im-policia.html

http://www.tyzden.sk/reportaze-tyzdna/cinski-komunisti-utocili-na-slovakov.html

http://www.sme.sk/c/4894389/aktivisti-upozornovali-na-porusovanie-ludskych-prav-v-cine.html

http://krimi.cas.sk/clanok/121099/sokujuce-video-takto-cinania-mlatili-slovenskych-aktivistov.html

http://www.cas.sk/clanok/121150/navsteva-cinskeho-prezidenta-mimovladne-organizacie-odsudzuju-policajny-zasah.html

http://www.ta3.com/sk/reportaze/124099_protest-proti-nedodrziavaniu-ludskych-prav-v-cine

http://noviny.joj.sk/z-domova-bratislavsky-kraj/19-6-2009/clanok/aktivisti-za-ludske-prava-protestovali-aj-dnes.html

http://krimi.cas.sk/clanok/121212/video-napadnuti-aktivisti-cinski-provokateri-boli-zaplateni.html

http://spravy.pravda.sk/za-bitky-mozu-cinski-provokateri-tvrdil-marek-tatarko-z-falun-gongu-1g4-/sk_domace.asp?c=A090618_193124_sk_domace_p23

http://tvnoviny.sk/spravy/domace/odporcovia-a-priaznivci-cinskeho-rezimu-sa-nepobili.html

http://www.aktuality.sk/clanok/138929/kalinak-agenti-tu-neboli-konanie-policie-obhajuje?&i9=fc48dfc27391

http://tvnoviny.sk/bin/video.php?media_id=2069690§ion_id=1&article_id=509387#media_id=2069690

http://www.ta3.com/sk/reportaze/124065_navstevu-cinskeho-prezidenta-sprevadzali-demonstracie

http://www.sme.sk/c/4897318/ondrej-dostal-policii-sme-museli-odovzdat-aj-snurky-od-topanok.html

http://zahranicni.ihned.cz/c1-37491820-navsteva-prezidenta-cinane-napadli-slovenske-ochrance-prav

http://www.ct24.cz/svet/58450-proticinsti-aktiviste-se-v-bratislave-stretli-s-priznivci-cinskeho-prezidenta/

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/clenove-cinske-delegace-na-slovensku-se-poprali-s-demonstranty/383461

http://www.aktuality.sk/clanok/138854/video-sr-cina-krvave-zatykanie-v-ba?hash=e8d090f144e99dde8f277ee5ff3c3133&i9=40ff2fcd5e91

http://spravy.pravda.sk/uvitanie-cinskeho-prezidenta-sa-zmenilo-na-bitku-tiekla-krv-pl0-/sk_domace.asp?c=A090618_153806_sk_domace_p23

http://aktualne.centrum.sk/video/?id=968150

http://www.sme.sk/vp/10239/