VVPFG: Bojkotovanie olympijských hier 2008 kvôli ľudským právam nie je politika


Jing-c', reportér Minghui/Clearwisdom

(Clearwisdom.net) Na tlačovej konferencii usporiadanej v kanadskom parlamente 30. mája 2007 známy židovský odborník a predseda Výboru pre darovanie orgánov Nadácie obličiek pre východné Ontario a predseda "Výboru pre vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu v Číne" (VVPFG), rabín Reuven Bulka, vyhlásil, že bojkotovanie Olympijských hier 2008 nie je politika, ale záležitosť ľudských práv.

Člen kanadského parlamentu Borys Wrzesnewskyj povedal 30. mája: "Podporujem túto iniciatívu (bojkotovanie olympijských hier) a vyzývam všetkých členov parlamentu a vlastne aj členov parlamentov na svete, aby sa zúčastnili na tomto alternatívnom behu s pochodňou."

 

Člen kanadského parlamentu, Borys Wrzesnewskyj
 
Známy židovský odborník a predseda "Výboru pre vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu v Číne" (VVPFG), rabín Reuven Bulka
 
Bývalá poslankyňa, Simma Holt
 

Podpora pre bojkot olympijských hier na zastavenie genocídy v Číne

Dr. Bulka povedal: "Čínska vláda by sa nemala obávať vyšetrovania, keďže nič viac nežiadame. Je však jasné, že žiadne vyšetrovanie sa nedeje a dnes sme tu, aby sme dopredu varovali čínsku vládu, a adresovali jej našu výzvu, aby okamžite prestali prenasledovať Falun Gong, prepustili všetkých uväznených praktizujúcich, prestali prenasledovať priateľov, podporovateľov a právnikov, ktorí sa zastávajú praktizujúcich Falun Gongu a aby začali s VVPFG rozhovory, ktoré by dovolili vyšetriť, čo sa tam deje s jasným cieľom okamžite zastaviť túto hroznú prax odoberania orgánov živým praktizujúcim Falun Gongu, na ktorej zarábajú milióny dolárov po celom svete."

Poslanec Wrzesnewskyj uviedol: "Je to hrozné, keď čítate tie správy a uvedomíte si, že priamo v tej krajine, ktorá sa chce predviesť na Olympijských hrách, sa dnes môžu diať takéto zverstvá. Podporujem túto iniciatívu a vyzývam všetkých členov parlamentu a vlastne aj členov parlamentov na svete, aby sa zúčastnili na tomto alternatívnom behu s pochodňou."

Pán Kilgour, bývalý štátny tajomník Kanady pre oblasť Ázie a Tichomoria, povedal: "Všetci sme dúfali, že keď Čína dostane hry, zlepšia sa tam ľudské práva. Myslím si však, a nie je to veľmi známe, že v skutočnosti sa tam ľudské práva značne zhoršili."

Pokračoval: "Human Richts Watch, Amnesty International, Human Rights in China - takmer každá nezávislá nezisková organizácia - povedala rovnakú vec: ľudské práva sa počas príprav na hry zhoršujú, namiesto toho, aby sa zlepšovali a tam hry budú za rok aj niečo.

"Proces zabíjania praktizujúcich Falun Gongu kvôli ich orgánom a následný predaj ich orgánov, veľmi často cudzincom za veľké sumy peňazí, pokračuje a je podľa môjho názoru jednoducho nemožné, aby mučenie a zabíjanie prebiehalo v jednej časti Pekingu a olympijské hry v časti druhej. Je to jednoducho nezlučiteľné. Je to úplne nezlučiteľné s olympijským duchom a nemôže a nesmie to pokračovať."

Simma Holt, bývalá poslankyňa za Vancouver-Kingsway povedala: "Genocída znie ako obyčajné slovo, ale čínsky komunistický režim hovorí o častiach tela, berie časti tela a predáva ich, akoby boli z McDonaldu - dostanete ich lacnejšie, ak si kúpite dva, a zakaždým, keď vezmú orgán živému človeku, ten človek umrie." Simma Holt si získala veľkú podporu v čínskej komunite Vancouverského Kingsway.

Bojkotovanie Olympijských hier je záležitosť ľudských práv a nie politika

18. mája čínsky minister zahraničných vecí, Jang Ťie-chu vyhlásil: "Hŕstka ľudí sa snaží spolitizovať Olympijské hry." V reakcii na toto pán Bulka povedal: "Myslím, že tu musíme zdôrazniť, že toto nie je politika. Toto je záležitosť ľudských práv. Nemá to nič do činenia s politikou. Všetci máme radi čínskych ľudí. Ako rabín vám môžem povedať, že mnohí v našej komunite mali vždy radi čínske jedlo, ktoré ich posilňuje už mnoho, mnoho rokov. Chceme, aby to skončilo, nie kvôli nejakej politike, ale pretože sú to nevinní ľudia, ktorí sú zabíjaní a my sa tomu nemôžeme len tak z úzadia prizerať a nič nespraviť. Keď niekto povie, že je to politika, je to absurdnosť."

Pán David Kilgour povedal: "Olympijské hry boli spolitizované čínskou vládou. Myslím, že niektorí z vás vedia o úradnej správe, ktorá v Číne vyšla a ktorá hovorí, kto bude môcť prísť do Číny pozrieť si hry, ako sa s nimi bude zaobchádzať a komu nebude dovolené prísť. Táto správa je teraz verejným dokumentom, ktorý sa nachádza na mnohých webstránkach. Natoľko sa to líši od olympijského ducha, že je ťažšie predstaviť si niečo horšie."

Ohľadom vyššie uvedeného komentára od ministra zahraničných vecí Číny Jang -a Ťie-chu, poslanec Wrzesnewskyj povedal: "Je to absolútne smiešny komentár a dokonca aj keď dáme bokom fakt, že desiatky tisíc ľudí v krajinách po celom svete sa o to zaujímajú, dokonca aj keď dáme bokom, že pán Kilgour a pán Matas cestovali, aby sa stretli s poslancami, politikmi a vodcami organizácii a krajín vo viac ako 20 krajinách - aj keď dáme bokom všetky tieto konkrétne čísla, je to len "hŕstka ľudí"? Môjtybože, koľko tisíc ľudí je vo väzeniach v Číne a koľko tisíc ich stratilo život kvôli politike odoberania orgánov členom Falun Gongu? Je to absolútne smiešny komentár, ktorý sa pokúša bagatelizovať to, čo sa v skutočnosti deje. Je čas, aby tá propaganda skončila, namiesto toho by sa radšej mali starať o to, aby s tým skončili."

Dr. Torsten Trey, hovorca organizácie Lekári proti odberu orgánov, povedal: "Len si predstavte, že by sa Olympiáda konala na budúci rok v Sudáne alebo v nejakom inom diktátorstve, ako počas nacistického režimu, súhlasil by celý svet, aby sa tam Olympiáda konala? Takže ten prípad s Čínou nie je ojedinelým prípadom; týkalo by sa to každej krajiny. Pokiaľ viem, keď žiadali Olympijské hry do Číny, povedali: "Dajte nám šancu, aby sme mohli vylepšiť ľudské práva." Takže to vlastne povedali oni. Stanovili si pravidlá a štandard na zlepšenie ľudských práv, ale čo sa stalo od roku 2001? Za posledných 6 rokov odoberali orgány živým ľuďom, takže sa deje presný opak."

Dr. Trey povedal: "Nevytvárame nové pravidlá, nasledujeme len to, čo povedali oni. Chcú zlepšiť ľudské práva, ale nezlepšili ich a je základným právom, aby sme o tom hovorili."

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2007/6/3/86404.html