Láska a dobrota - vzťahy dávnych párov

(PureInsight.org) V tradičnej kultúre kultúre sa okrem lásky dvojice kladie väčší dôraz na zodpovednosť za vzájomnú starostlivosť. "Desať rokov sa musia snažiť, aby mohli spolu žiť, sto rokov sa musia snažiť, aby spolu mohli spať." Toto ukazuje, že vzťahy sa tiahnu dlhými rokmi a ľudia si vážia osud.

Dnes, keď rozvodovosť stúpa, človeku príjemne padne prečítať si príbehy o dávnych pároch.

Múdra nevesta pokorila svojho muža Xu

V období Troch kráľovstiev sa Xu Yun, ktorý žil v kráľovstve Wei, oženil s dcérou generála Ruana. Nevesta bola veľmi škaredá, takže Xu Yun hľadal výhovorky, aby nemusel po obrade vstúpiť do nevestinej izby. Jeho rodina sa tým trápila. Potom ho prišiel navštíviť minister poľnohospodárstva Huan Fan. Xu Yun ho prijal a rozprával sa s ním pred nevestinou izbou.

Huan Fan mu povedal: "Ruanova rodina vydali za teba ich dcéru, takže na nej musí byť niečo špeciálne. Mal by si sa ísť presvedčiť."

Xu Yun vošiel do svadobnej miestnosti s veľkým váhaním. Keď neveste sňal závoj, bol taký skľúčený, že chcel vybehnúť von. Nevesta vedela, že ak Xu Yun odíde, nikdy sa nevráti, takže ho chytila za šaty.

Xu Yun sa uškrnul: "Zo štyroch cností, ktoré má mať žena: vystupovanie, cnosti, vzhľad a zručnosti, koľko ich máš?"

Nevesta odpovedala: "Zo štyroch cností mi chýba iba dobrý vzhľad. Avšak vzdelanec by mal mať mnoho cností. Koľko ich máš ty?".

Xu Yun povedal: "Všetky."

Nevesta sa spýtala: "Naozaj? Zo všetkých cností, ktoré má mať vzdelanec, je morálna poctivosť najdôležitejšia. Ak dávaš prednosť dobrému vzhľadu pred morálkou, ako potom môžeš povedať, že ich máš všetky?"

Keď to Xu Yun počul, pochopil, že jeho žena je veľmi inteligentná, takže sa na ňu už viac nepozeral zhora. Odvtedy sa navzájom rešpektovali a mali sa radi.

Liu Tingshi neopustil svoju slepú ženu

V Severnej Song Dynastii žil učenec Liu Tingshi z Qizhou (dnešná provincia Shandong). Zložil cisársku skúšku a stal sa sudcom v Mizhou. Guvernérom v tej oblasti bol Sun Dong, ktorý oceňoval Liu-ove cnosti.

Predtým ako Liu zložil skúšku, dvoril na svojej dedine žene a zasnúbil sa s ňou, len si ešte nevymenili zásnubné dary.

Neskôr sa Liu stal sudcom a vážili si ho aj význační ľudia. Jeho budúcnosť vyzerala veľmi sľubne. Avšak tá žena dostala chorobu a úplne stratila zrak. Jej rodina boli chudobní roľníci, takže sa už ani neodvažovali spomenúť otázku svadby.

Priatelia radili Liu: "Tá žena oslepla, mal by si si kvôli svojej budúcnosti a svojej rodine vybrať inú ženu. Ak sa chceš priženiť do rodiny, môžeš si vziať namiesto toho jej sestru."

Liu povedal: "Keď som sa s ňou zasnúbil, už som jej dal svoje srdce. Teraz oslepla, ale jej srdce je stále dobré. Ak ju zradím, znamená to, že moje srdce sa pokazilo. Nakoniec aj tak všetci zostarneme. Keď bude moja žena stará a nebude taká pekná, vezmem si namiesto nej mladšiu a krajšiu? Človek musí byť čestný a poctivý, a nemal by svoju poctivosť stratiť.

Potom sa zosobášili. Po svadbe sa Liu Tingshi čo najlepšie staral o svoju ženu. Vychádzali spolu veľmi dobre a mali sa veľmi radi. Neskôr spoločne vychovali niekoľko detí.

http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2008/8/14/99824.html