Ruský súd nariadil takmer dvojmesačné zadržanie ženy za praktizovanie Falun Gongu

4. mája sudca Tušinského okresného súdu v Moskve nariadil, aby bola 46-ročná Natália Minenková, praktizujúca Falun Gong v Rusku, zadržaná na jeden mesiac a 25 dní. Jej prípad sa bude vyšetrovať a potom jej hrozí súd a prípadné väzenie, a to len za praktizovanie a organizovanie aktivít súvisiacich s Falun Gongom.

Pani Minenková, ktorá organizuje meditačné cvičenia Falun Gongu v Moskve, bola medzi tromi praktizujúcimi Falun Gongu, ktorí boli zadržaní počas domových prehliadok 3. mája skoro ráno; príbuzný ďalšieho praktizujúceho bol tiež zadržaný, ale čoskoro prepustený. Pani Minenková bola obvinená podľa článku 284.1 z „vykonávania činnosti nežiadúcej organizácie“, čo je ustanovenie, ktoré sa v minulosti používalo na zásahy proti novinárom a zahraničným alebo medzinárodným nevládnym organizáciám v Rusku. Podľa súdnych dokumentov jej hrozí až deväť rokov väzenia. 

Natália Minenková medituje v parku v Moskve, júl 2022

Riaditeľ Informačného centra Falun Dafa Levi Browde k incidentu povedal: „Nariadením zadržania pani Minenkovej sa Rusko pripojilo ku komunistickej Číne ako jediná krajina, kde sudca nariadil zadržanie občana len za to, že meditoval a snažil sa žiť podľa učenia Falun Gongu o Pravdivosti, Súcite a Znášanlivosti.“

Ľudia, ktorí pani Minenkovú poznali, ju opísali ako milú, vždy usmiatu a ochotnú pomôcť druhým. Po tom, ako sa v roku 2010 začala venovať Falun Gongu, prestala piť a fajčiť, pretože videla, ako sa jej matke zlepšil zlý zrak, odkedy začala praktizovať Falun Gong.

V súvislosti so širším zhoršením situácie v oblasti ľudských práv v Rusku tento incident odráža pretrvávajúce obavy týkajúce sa uplatňovania ruských zákonov o „extrémizme“, ktoré boli prijaté v roku 2002 a odvtedy boli kritizované pre ich široký a nejasný výklad, ktorý môže ohrozovať slobodu prejavu a viery. V auguste 2008 regionálny súd označil niekoľko materiálov súvisiacich s Falun Gongom za „extrémistickú literatúru“, vrátane Čuan Faluna, ústredného duchovného textu tejto praxe. Okrem toho v júli 2020 ruská generálna prokuratúra označila sedem združení Falun Gongu za „nežiaduce“.

Stupňujúci sa tlak v Rusku na Falun Gong prichádza pred plánovanou návštevou Číny, kam sa ruský vodca Vladimír Putin chystá tento mesiac.

 

Zdroj: faluninfo.net - Informačné centrum Falun Dafa