Brutálne zaobchádzanie so západnými prívržencami duchovného hnutia Falun Gong v Číne

59 západných praktizujúcich sa vrátilo domov počas dvoch dňoch a z väčšinou z nich bolo brutálne zaobchádzané čínskymi autoritami. Jeden praktizujúci z Nemecka a traja zo Švédska sú stále v policajnej väzbe. Praktizujúci nemali počas svojho zadržania povolené nikoho kontaktovať. Dokonca s novinármi podávajúcimi správy o udalostiach na námestí Tiananmen bolo počas posledného týždňa zle zaobchádzané a sedem z nich bolo zatknutých. Jeden turista zo Zimbabwe bol vykázaný z Číny len preto, že sa rozprával s jedným vyznávačom Falun Gongu. Bol mu odoprený prístup k vlastným peniazom a bol odoslaný do Paríža iba s malým množstvom nezameniteľnej čínskej meny: jeho osud nie je známy.

Traja Švédi boli zadržiavaní viac ako 80 hodín. Počas prvých troch dní im bolo odoprené právo kontaktovať švédsku ambasádu, čo je v rozpore s medzinárodným právom. 18 ročného anglického školáka z Leedsu, Alexa Rostrona, zrazili k zemi, bili päsťami, kopali do brucha, a škrtili jeho krk aby mu zabránili apelovať pred čínskymi občanmi.

Praktizujúci z Nemecka povedali, že každý z nich bol bitý, niektorí z nich brutálne. Steffi, 17 ročné nemecké dievča, bolo dvakrát udreté po tvári. Americký praktizujúci, ktorý odmietol filmovanie čínskou televíziou CCTV, bol bitý v oddelenej miestnosti a začal krvácať. Ďalšia Nemka bola zatlačená k zemi a potom jej policajt stupil na chrbát.

Nemecký praktizujúci, Bernhard Aurnhammer, 38, bol predmetom násilia, následkom ktorého trpel bolesťou v rôznych častiach tela ešte po svojom príchode na letisko vo Frankfurte. Vyšiel z lietadla s párom nohavíc, ktoré boli dotrhané keď bol zrazený k zemi policajtom na Námestí Tiananmen.

Rodiny zadržaných švédskych a nemeckých praktizujúcich sú veľmi znepokojené. Traja zadržaní Švédi sú Ulrik Dahlgren, 32, Petter Schiller, 32, a Christian Nilsson 21.

Apelujeme na vlády západných krajín, médiá a verejnosť aby nám pomohli získať prepustenie Európskych občanov ktorí sú zadržiavaní v Číne, aby sa mohli vrátiť domov tak skoro ako je to možné.

Všetci vyznávači Falun Gongu boli pokojní aj napriek brutálnemu zaobchádzaniu. "Dôvodom" ich zbitia bolo zvyčajne ich odmietnutie odpovedať na otázky alebo to, že hovorili policajtom že Falun Gong je dobrý.

Európske informačné centrum FALUN GONG

Linka na Wordovský súbor.